zaterdag 22 oktober 2016

De uitvinder van de fotografie (deel 2 en slot)

Omdat ze gratis toegankelijk (en wij Nederlanders) zijn besloten we op een dag dat het weer niet geweldig leek te worden de twee musea in Chalon-sur-Saône te bezoeken.

Standbeeld voor Nicéphore Niépce - Chalon-sur-Saône
Eerst het Musée Vivant Denon en vervolgens het Musée Nicéphore Niépce, net als het Maison de Nicéphore Niépce in Saint-Loup-de-Varennes (zie de vorige blog) gewijd aan de uitvinder van de fotografie.

Musée Niépce : de zaal met de vaste collectie
Beide musea hadden we in het verleden al eens bezocht, Denon voor het eerst in 2013, Niépce in 2011. Er bleek nogal wat veranderd.
Denon, een plaatselijk museum met afdelingen archeologie en schone kunsten had een kleine hoewel interessante tijdelijke expositie over vondsten in het midden en nabije Oosten en was uitgebreid met een niet onaardige vleugel met o.a. antiek meubilair uit Sennecey-le-Grand.

Musée Niépce : zaal voor tijdelijke exposities
Niépce was in de afgelopen tijd ook aardig op de schop genomen, heeft een beduidend aardiger collectie over Niépce (en Daguerre) dan Saint-Loup, met ook andere voorwerpen zoals antieke camera's en objectieven, en diverse ruimten voor foto-exposities. Op dit moment lopen er twee exposities, één met zwart-wit foto's van Léon Herschtritt (La fin d'une monde) en één (naar mijn smaak) wat minder interessante met eigentijdse foto's van diverse fotografen: L'oeil de l'expert.

Musée Niépce : zaal voor tijdelijke exposities
Twee musea met hetzelfde onderwerp: dat schreeuwt natuurlijk om het maken van een vergelijking.

Het Maison de Nicéphore Niépce in Saint-Loup-de-Varennes heeft, als plaats waar de eerste foto werd gemaakt eigenlijk alleen historische waarde. Het besteedt wat aandacht aan de overige uitvindingen van Niépce, maar de collectie (voornamelijk replica van uitvindingen en heringerichte ruimten) is niet erg indrukwekkend. De € 6 pp zou ik zelf geneigd zijn om te zetten in een paar drankjes ergens op zonnig een terras. Ik laat de openingstijden en de manier waarop bezoekers worden "welkom" geheten maar buiten beschouwing, ten einde het museum niet volledig de grond in te boren. Op een schaal van 1 tot 10: een magere 4.

Het meest interessante in Saint-Loup

Het Musée Nicéphore Niépce in Chalon-sur-Saône heeft een aardige collectie, en daarnaast ook vaak interessante tijdelijke fototentoonstellingen. Daarenboven is de toegang gratis, en als men er uitgekeken is zijn er op loopafstand ook nog wel wat andere zaken te bekijken (kathedraal Saint-Vincent, Musée Vivant Denon, middeleeuwse huizen, markten); bovendien heeft de binnenstad ook diverse terrasjes waar het goed toeven is. Op een schaal van 1 tot 10: een ruime 8.

Musée Niépce : deel van de vaste collectie
Voor onze eigen website klik hier.

zaterdag 15 oktober 2016

Inburgeringscursus

We hebben er vaak grapjes over gemaakt, over wat je allemaal moet doen of laten om in aanmerking te komen voor een paspoort van een ander land.

Gassen, gassen, gassen!
Om in aanmerking te komen voor een Frans paspoort moet je bijvoorbeeld aan een aantal simpele eisen voldoen; hieronder een kleine selectie.
Zorg dat je altijd met de auto van de ene naar de ander winkel rijdt, ook al liggen die winkels vlak naast elkaar. En als je dan al uit je auto stapt, laat dan in elk geval de motor draaien om het gat in de ozonlaag op peil te houden.

Ach, wat is een kwartiertje onder vrienden....
Kom nooit ergens op tijd; het staat ongelofelijk dom als je ergens precies op tijd bent, laat staan als je te vroeg bent. Ook als een concert om 20h00 begint, is het een must niet vóór 20h15 te arriveren. Zodoende bezorg je degenen die "maar" 5 munten te laat waren maximale overlast.
En zo zou ik nog wel uren door kunnen gaan.
Voor een Nederlands paspoort gelden uiteraard weer andere eisen.

Zo kan het...
Ik herinner me een Engelse dame die er moeite mee had om achterop een rijdende fiets te springen zonder de bestuurder door de klap zijn evenwicht te laten verliezen. Na weken oefenen en een partner met gekneusde ribben was de betreffende dame zover dat ze een paspoort aan kon vragen.
Het bestijgen van een fiets waarbij iemand anders alvast op de bagagedrager heeft plaats genomen vergt weer andere vaardigheden, zoals aangehecht filmpje aantoont….

En zo kan het ook!
Voor onze eigen website klik hier.

zaterdag 8 oktober 2016

De uitvinder van de fotografie (deel 1 van 2)

Chalon-sur-Saône (geboorte- en woonplaats) en Saint-Loup-de-Varennes (woonplaats en plaats van overlijden) zijn trots op Joseph Nicéphore Niépce, een man met een exotische naam, uitvinder van o.a. "de fotografie".

Saint-Loup-de-Varennes
Dat laatste is natuurlijk een rekbaar begrip, maar de eerste foto uit 1822 (belichtingstijd meer dan 8 uur) staat inderdaad op zijn naam.
Chalon heeft een Niépce Museum, evenals Saint-Loup-de-Varennes (onder de rook van Chalon): het huis "Le Gras" waar hij ooit die eerste foto maakte.

Point de vue du Gras
Het laatste museum is de hele dag (uitgezonderd dinsdag) in juli en augustus open, van 10h00 tot 18h00, althans volgens de website. Niet gesloten tijdens de lunch? Unique en France!
We waren er dus rond 13h45, vonden alle deuren gesloten en een bordje met "volgende rondleiding om 14h00". Om 14h15 besloten we elders een boodschap te gaan doen en het dan nog een keer te proberen als we er, na die boodschap, opnieuw langs kwamen.

Een andere uitvinding van Niépce
En weer waren de deuren op slot, maar het bordje was inmiddels verdwenen. Dit keer was er echter een dame in de buurt, die we ook al wat eerder hadden zien rondlopen, zonder dat we beseften dat dit de rondleidster was. En wij zagen er blijkbaar zo on-toeristisch uit dat ze het niet de moeite had gevonden om de twee potentiele inbrekers die op de deuren hadden staan bonzen te vragen wat die wilden.

HET raam
De volgende rondleiding was om 15h00, maar toen we zeiden dat we al eerder een half uur vergeefs gewacht hadden, en niet zoveel zin hadden om opnieuw 30 minuten te wachten streek ze de hand over over het hart en kregen we de rondleiding om 14h30. Het schuurtje, waarvan we dachten dat dat "het huis" was, bleek de receptie en museumwinkel te zijn, en het grote landhuis, bij welks voordeur we de dame eerder hadden zien staan was de plaats delict.

Werkruimte
Het museum huisvest een paar modellen van machines en apparaten die Niépce ooit uitvond, een aantal potten met chemicaliën uit zijn oorspronkelijke lab in Chalon, replica's van zijn studeerkamer en werkplaats en uiteraard het raam van waaruit de eerste foto is genomen. Het gebouw heeft dus wel degelijk historische waarde, maar het is zeer de vraag of de toegangsprijs van € 6.00 niet wat aan de hoge kant is voor het gebodene.

Het schildje bij de deur
Het officiële Niépce museum in Chalon is in elk geval gratis!
Voor onze eigen website klik hier.