zaterdag 11 oktober 2014

De kip of het ei?

Het contact dat we kregen met Monsier Piffaut van de “Association des amis du vieux Berzé (AVB)" hield niet op met een bezoek van ons aan de gipsovens in Berzé-la-Ville (zie deze wat oudere blog), of met een bezoek van hem en twee van zijn vrienden van wéér een andere club aan onze tuilerie.

De Romeinse steengroeve
Deze laatste groep houdt zich o.a. bezig met het onderhoud en het bestieren van de Carrièrers de la Lie, een uitgebreid stelsel van steengroeven bij La Roche Vineuse.
Monsieur Piffaut heeft familie wonen in ons dorp Chazelle, en zodoende komt hij nog wel eens even buurten. De laatste keer dat hij langs kwam vroeg hij of we ooit die steengroeven hadden bezocht. Die stonden weliswaar al heel lang op ons lijstje, maar we waren daar simpelweg nog nooit aan toe gekomen.

Dagbouw
M. Piffaut zou M. Piffaut niet zijn geweest als hij dat niet even voor ons zou regelen. En zodoende stonden we op een zaterdagmiddag rond 15h00 bij de Chapelle des Moines in Berzé-la-Ville. M. Piffaut was (niet wat we doorgaans van Fransen verwachten) stipt op tijd, en al snel reden we achter hem aan richting La Roche Vineuse, door het gehucht Somméré tot we aan de parkeerplaats bij de groeve aankwamen. Daar werden we verwelkomd door de twee anderen van de associatie, die we inmiddels al kenden van hun bezoek aan ons, en werden rondgeleid door de groeven.

"Onthulling" van een sarcofaag
De stenen daar werden deels in dagbouw, deels in mijnbouw gewonnen. De oorsprong van de groeven gaat terug tot in de Romeinse tijd, zeg tot ca. 100 AD. De Romeinen gebruikten de groeven voor het delven van stenen die gebruikt werden voor het maken van sarcofagen. Die traditie bleef bestaan tijdens de opkomst van de Gallo-Romeinse beschaving, en overgenomen door de Merovingiërs. Daarna (vanaf ca. 1000 AD) werden de groeven voornamelijk gebruikt voor het delven van stukken natuursteen voor gebouwen; bij de bouw van Cluny III en van de vele romaanse kerken in de omgeving is ongetwijfeld ook kalksteen uit de Lie gebruikt. Eén van de laatste aanwinsten zijn twee sarcofagen, in bruikleen gekregen vanuit Mâcon.

La Tuilerie de la Lie
Naast het beheer van de groeven houden enkele leden van de associatie zich ook bezig met wat ze hun “Guédelon” noemen. Dat is uiteraard gekscherend bedoeld, maar toch proberen ze, voor zover dat binnen hun vermogen en hun middelen ligt, met ouderwetse middelen een vroeg-middeleeuwse tuilerie (steenfabriek) te bouwen. Ze hebben inmiddels een drogerij en een werkplaats gebouwd die er als historische gebouwen van voor 1000 AD uitzien, en waar ze handmatig inmiddels al 4000 groot formaat bakstenen (zoiets als kloostermoppen) hebben gevormd en gedroogd.

Klaar voor de oven....
Voor een fotoalbum van ons bezoek: klik hier.
Nu zitten ze echter met een “wat was er eerder, de kip of het ei” probleem: waarin bak je de stenen die je nodig hebt om een oven te bouwen als je nog geen oven hebt? De heren een beetje kennende komen ze vast binnenkort wel met een oplossing!

Alleen is de oven nog niet klaar!
De omgeving van Berzé-le-Châtel, Berzé-la-Ville en La Rocche Vineuse is uitstekend geschikt voor een dagtochtje vanuit La Tuilerie de Chazelle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten