zaterdag 28 september 2013

De pastoor van Ars

De pastoor van Ars
Als niet-katholiek viel het me bij het bezoeken van kerken hier in de buurt op dat ik naast de obligate Christus-, Maria- en Jozefbeelden in een groot aantal kerken ook een beeldje aantrof van een klein mannetje met een nogal spitse neus gekleed in "moderne", althans niet-bijbelse kleding. Navraag bij een Amerikaanse Anglicaanse priester (!) leverde op dat het een beeld was van Jean-Baptiste Marie Vianney, ook wel genoemd de pastoor van Ars, de beschermheilige van alle parochie priesters.
Op een mooie dag togen we naar Ars-sur-Formans, een dorp in Ain (01), voor ons aan de andere kant van de Saône. Al heel snel kwamen we borden tegen die verwezen naar het "Village du Saint-Curé" (dorp van de heilige pastoor) - de echte plaatsnaam werd niet of nauwelijks aangegeven op de borden - en al snel reden we Ars binnen. Uit de reisgids had ik begrepen dat Ars een grote bedevaartplaats is, en niet alleen voor parochiepriesters. Jaarlijks bezoeken rond een half miljoen gelovigen Ars.

Het lichaam van de priester
Het hele plaatsje staat in het teken van deze heilige. Zijn pastorie is museum geworden, de dorpskerk is deels vervangen, deels ingebouwd in een nieuwe basiliek (1862) die de resten van de priester herbergt, een nogal smakeloze suikertaart gebouwd door de architect Pierre Bossan die ook de basiliek Notre-Dame-de-Fourvière in Lyon bouwde, er is een wassenbeeldenmuseum met scènes uit het leven van deze priester, kortom, de voormalige dorpspastoor drukt nog steeds zijn stempel op het dorp. De basiliek stelt het lichaam van de priester ten toon, en voor het hart van de pastoor van Ars is een aparte kapel gebouwd.

Het hart van de priester
 In de klokkentoren van de "oude" kerk bevinden zich nog zes romaanse zuilen met kapitelen, die oorspronkelijk de kruisgang van een deels afgebroken priorijkerk sierden, die van Salles-en-Beaujolais.
Meer foto's van de basiliek en de kapel zijn te vinden in dit album.

Vanuit La Tuilerie de Chazelle is een dagtrip naar Ars-sur-Formans uitstekend te doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten