zaterdag 27 oktober 2018

Réserve Naturelle de la Truchère- Ratenelle

La Truchère - het meer
Onze fotoclub in Cluny kwam met het voorstel een uitje te organiseren naar La Truchère. La Truchère? Ja, La Truchère. We hadden er geen idee van wat daar in 's hemelsnaam te zien was, dus gingen we op zoek in Wikipedia, en vervolgens op Google Maps. La Truchère bleek een klein dorp te zijn aan de oostelijke oever van de Saône bij Tournus, daar waar een ander riviertje, de Seile, uitmondt in de Saône.

La Truchère - zwaan
Het enige wat La Truchère verder heeft is een niet bijster interessante kerk uit 1830, en een pietepeuterig jachthaventje bij een restaurant, ook niet iets erg fotogenieks. We vroegen ons dus af waarom de Fotoclub in 's hemelsnaam La Truchère gekozen had voor een uitje.
Bij navraag bleek dat er, precies tussen twee gemeenten in, een natuurreservaat lag, genaamd Réserve Nature de la Truchère-Ratenelle, waarbij het ene deel met zandduinen, wat moerasgebied en veenderijen in La Truchère ligt, en het andere deel, met een meer, wat moerasgebied en veenderijen in Ratenelle.

La Truchère - zwaan
Het gebied is een reservaat waar nogal wat bijzondere vogels nestelen, waaronder de purperreiger.
We hadden natuurlijk beter moeten weten, en niet op de bonnefooi een vogelreservaat moeten induiken. Wij hebben geen flauw benul wanneer de broedtijd van vogels is, wanneer ze gaan trekken, enz, en ook hebben we niet echt een zoomlens van voldoende formaat voor mooie kiekjes.

La Truchère - zwaan
De kans dat we thuis zouden komen met spectaculaire vogelfoto's was dus sowieso nihil. En daar kwam dan ook nog eens bij dat de waterstand door de lange, kurkdroge zomer extreem laag was, dus zelfs het landschap was niet of nauwelijks de moeite waard.
Toch heb ik nog wat aardige foto's kunnen schieten, weliswaar niet van echte exoten, maar van alledaagse zwanen, en wie weet, hebben we een andere keer wat meer geluk….

La Truchère - zwaan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten