zaterdag 24 april 2010

Voor een snelle hap

Bourgondiërs eten doorgaans uitgebreid tussen de middag. ’s Avonds wordt er vaak een eenvoudige maaltijd genuttigd. Wat dat betreft zijn we niet echt ingeburgerd; wij eten licht tijdens de lunch en tafelen zwaar ’s avonds. Het zou dan ook prettig zijn als je gewoon ergens een patatje of een broodje croquet zou kunnen scoren, als je rond lunchtijd niet thuis bent. Maar snackbars zijn onbekend in dit deel van de wereld. We hebben overigens wel wat alternatieven gevonden.
Het meest logische alternatief lijkt een Sandwicherie te zijn, waar de hongerige tussen de middag een belegd stokbrood kan halen. Veel bakkers (Boulangerie en/of Pâtisserie) verkopen stukken pizza, of kleine quiches, en soms zelfs “sandwiches”, aangeklede baguettes dus. Maar dan moet je wel bijtijds zijn, want de meeste bakkers sluiten rond 12h00, en gaan pas na 15h00 of nog later weer open. Langs de Voie Verte bij Chazelle zat tot voor kort nog een Sandwicherie, maar helaas gaat die het volgend seizoen niet meer open.
Voor degenen die de voorkeur hebben voor een warme hap is er de Kebabzaak. Het is niet echt hetzelfde als een Shoarmazaak, maar komt er wel dicht bij. Ze verkopen er allerlei soorten kebabs, in verschillende vorm. Het meest populair zijn de “assiette kebab”, “sandwich “kebab” of “galette kebab”.
De assiette is een bord met vlees, patat, salade en sauce blanche en/of harissa (pittig). De sandwich is hetzelfde zonder patat, maar dan zit alles in een half Turks brood gepropt, en de galette is een flinterdunne pannenkoek met dezelfde vulling als een sandwich. In Cluny zit een uitstekende, “Bosphorus”, maar elke iets grotere plaats heeft één of meer Kebab zaken.
Er bestaan ook restaurants waar ze aan casse-croûte (letterlijk lunchpakket) doen. Dat staat vaak op de gevel (L’Orée-du-Bois, langs de Voie Verte). Het aanbod is er simpel; er zijn normaal gesproken diverse sanwiches beschikbaar, salades, en vlees met frites schotels. Onze favoriete lunch in Cluny tijdens of na het winkelen bestaat uit een steak-haché frites, een bord met patat en een gebakken tartaar-achtige hamburger. Een andere variant is een sandwich steak-haché frites, waarbij alles tussen de twee helften van een baguette wordt gepropt. Er bestaat ook zoiets als een steak-haché au cheval. Veel Britten durven hier niet aan te beginnen, alhoewel het niets met paardenvlees te maken heeft; het betekent dat er een spiegelei “au cheval” (schrijlings) op de hamburger ligt.
Dan zijn er uiteraard nog de pizzeria’s, of de “gewone” restaurants. Het is vaak de moeite waard om te kijken wat de plat du jour is. Doorgaans kun je óf een menu du jour (voorgerecht, plat du jour, nagerecht) bestellen, waarbij de prijs rond de € 13 schommelt, óf alleen de plat du jour (meestal onder de € 10). Onze onvolprezen Monique, de eigenares van La Terrasse in Cormatin kookt een uitstekende Boeuf Bourgignon. We hebben deze plaatselijke specialiteit al bij ettelijke restaurants geprobeerd, maar de hare steekt binnen een straal van 50 km overal met kop en schouders bovenuit. Andere lichte maaltijdvarianten bij La Terrasse zijn de maaltijdsalades, waarvan de salade Bressane, een groene salade met maïs en kippenlevertjes, een aanrader is.
Maar voor de echte die-hards, die perse fast food willen eten is het hier afzien geblazen… De dichtstbijzijnde McDonald’s zijn in Mâcon of Chalon te vinden, dus zo’n 35 km hiervandaan. Saône-et-Loire, ons Département, telt wel 6 van deze toko’s.
Vind je dat veel? Saône-et-Loire heeft een oppervlakte van ca. 8500 vierkante kilometer, de bevolking telt ca. 550000 inwoners. Amsterdam heeft 16 McDonald’s, op een (land)oppervlak van 220 vierkante kilometer voor 750000 inwoners. Voor de statistici:
Saône-et-Loire heeft 1 McDonald’s per 90000 inwoners; Amsterdam telt 1 McDonald’s per 47000 inwoners (een 2 x zo hoge dichtheid).
Saône-et-Loire heeft 1 McDonald’s per 1400 vierkante kilometer; Amsterdam telt 1 McDonald’s per 14 vierkante kilometer (een 100 x zo hoge dichtheid).
Ik vind het wel mooi zo; geef mij maar Saône-et-Loire!

De website van La Tuilerie de Chazelle

2 opmerkingen:

 1. Heb je al eens in Le Loup Garrou gegeten in Cluny? Daar hebben ze een heerlijke pizza met zalm, kappertjes en room er op. Echt geweldig. Volgende week gaan we weer naar de camping in Cormatin voor een week, dus dan moeten we zeker La Terrasse eens uitproberen. Heel gek, we staan altijd in Cormatin maar we hebben er nog nooit gegeten. Bedankt voor de tip.
  Nick en Lodewien Zwart

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Nick en Lodewien,
  Leuke reactie. De zalmpizza bij Loup Garou is mijn favoriet! We gaan daar altijd eten als we in Cluny naar de bios gaan, en die zalmpizza was liefde op het eerste gezicht. Voor wat betreft La Terrasse: daar is geen woord over gelogen, maar .... De eigenaresse is een vrouw met gebruiksaanwijzing. Ze ligt ons erg goed, maar als ze in een slechte bui is, berg je dan maar.
  Over loup Garou staat een blog klaar voor september als ik me niet vergis.
  Veel plezier in Cormatin.

  BeantwoordenVerwijderen