zaterdag 10 april 2010

Paasmarkt in Louhans

Degenen die deze Blog op Facebook of via een e-mail vinden: voor de bijbehorende diashow moet je de “echte” Blog aanklikken.

Wij raden onze gasten, als die echt gek zijn op markten, aan om de maandagmarkt in Louhans te bezoeken. Niet alleen is Louhans een aardig stadje, maar op maandag wordt er een bruisende markt gehouden. Het is niet echt naast de deur (60 km), maar de weg er heen is goed en niet druk. De hele binnenstad is voor die dag veranderd in één grote marktkraam, waar groenten en fruit, kleding, vleeswaren, prullaria, huishoudelijke spullen ( zelfs Tupperware!), etc. verkocht worden. Ook degene die luidkeels een wonder-snijapparaat aanprijst ontbreekt niet.
De grootste attractie is echter de “beestenmarkt”. Aan de rand van het stadje, net buiten de centrum, strekt zich een stuk markt uit waar konijntjes, geiten, pony’s, honden, katten, kippen, eenden, etc. in alle soorten en maten te koop zijn. De kopers keren huiswaarts met kartonnen dozen waarin luchtgaten zijn geprikt, opdat hun nieuwe aankoop de reis in het ongewisse kan overleven.Eén van de leukste dagen om Louhans te bezoeken is tweede Paasdag. Het is dan gierend druk in het stadje (de drukte is vergelijkbaar met de diverse Uitmarkten in Nederland), je moet 1 km vóór het centrum je auto kwijt, anders doe je er een half uur of langer over om ergens aan de rand van het stadje een plek te vinden. Deze Paasdag kenmerkte zich door stralend weer, en half Saône-et-Loire was op pad. Met alles volop in bloei was het ook buiten het marktgedeelte goed toeven. Eén ding kun je wel vergeten op zo’n dag, en dat is ergens even een hap eten. Alle restaurants in het stadje waren vol, en gereserveerd. Bij de weinige sandwichkramen stonden lange rijen, en uiteindelijk kochten we, bij de plek waar we geparkeerd stonden, een stuk pizza en een quiche bij de bakker. Maar dat ging er, na een dagje markten, in als Gods woord bij een ouderling!

De website van La Tuilerie de Chazelle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten