zondag 22 november 2009

Versierder

In de Dorpsstraat, Ons Dorp (Chazelle dus), woont de grootste versierder van Saône-et-Loire. En omdat de feestdagen weer voor de deur staan (Sinterklaas wordt alleen in de Elzas gevierd, dus de Kerstdagen zijn de eerstkomende) komt onze plaatselijke versierder weer volop in actie.
Niet alleen heeft hij ’s zomers zijn tuin versierd met een grote collectie tuinkabouters, houten zelfgebouwde windmolens en romaanse kerken, maar ’s winters wordt de collectie fors uitgebreid. Het begon dit jaar vroeger dan normaal. Tegen het eind van de vorige maand verscheen er, bovenop een standpijp van de brandweer, op de enige wegkruising die Chazelle rijk is, een soort mannetje gemaakt van kalebassen. Deze Halloween versiering stond daar enige tijd te pronken, maar is inmiddels gesneuveld, waarschijnlijk doordat een kat of hond het niet langer kon aanzien. Ter compensatie van dit drama verscheen er vorige week opeens een romaanse kerk op een tafel voor zijn huis, waarbij vóór de deur van de kerk een hele stoet poppetjes uit een kerststal stond geparkeerd. Enkele dagen later was de collectie uitgebreid met een grote tafel met dito houten kersttal, waarin alle reserve poppetjes die hij maar had kunnen vinden stonden opgesteld. Bovendien is zijn huis inmiddels versierd met een groot scala aan kerstverlichtingen, lichtslangen, klimmende kerstmannen, etc.
Maar het echte pièce de resistance moet nog komen. Op hetzelfde “plein” waar voorheen de halloweenversiering stond, komt dan een kerstboom te staan, met daarnaast een stellage die de goede man ongetwijfeld zelf heeft gebouwd. De foto hierbij is van vorig jaar, maar ik kan me niet voorstellen dat Monsieur N. ons dit jaar teleur zal stellen. Het gaat om een soort doos met een dak erop, een kruising tussen een raket gebouwd voor de kleinkinderen en een doodskist. Het geheel is uiteraard verlicht, en in de kist is de kerstman gezeten, uitkijkend over de wijdse dreven van Chazelle, wachtend op zijn lancering.
Als je zoiets naast de deur hebt, wie zou er dan nog talen naar de kerstverlichting in de Amsterdamse Kalverstaat, of de knullige versieringen in de Londense Oxfordstreet?

De website van La Tuilerie de Chazelle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten