zaterdag 23 juni 2012

Rome werd niet in één dag gebouwd

Nou ja, dat weet iedereen. Maar niet veel mensen weten dat het kapelletje van Charcuble wél binnen 24 uur werd gebouwd.
Toen in 1940 de Fransen capituleerden voor de Duitsers, werd ook de dienstplicht afgeschaft. Om de jongens van zo’n jaar of 20 toch nog wat discipline bij te brengen en ze af te houden van mogelijk verzetswerk, werden in juli 1940 in Vichy Frankkrijk de Chantiers de la jeunesse française (CJF) opgericht. Deze organiseerde vervangende dienstplicht gedurende 6 maanden, en die 6 maanden waren bedoeld de jongelui gemeenschapszin en discipline bij te brengen door middel van werk in het algemeen belang, zoals werk in de bossen, helpen bij de oogst, werk bij bouwprojecten, enz. De organisatie was sterk geënt op die van de padvinderij. Al vrij vroeg na de oprichting werd joden verboden toe te treden tot de Chantiers. Na de opheffing van het Vichy regime, toen dus héél Frankrijk bezet gebied werd, werden de Chantiers o.a. ingezet voor gedwongen arbeid in Duitsland. Zoals veel zaken die betrekking hebben op collaboratie en verzet in Frankrijk hangt ook over de Chantiers een waas van geheimzinnigheid.
Aan de zijkant van de kerk van Cormatin hangt een schildje van Vauban CJF 4, en na wat zoekwerk bleek dat de CJF blijkbaar was verdeeld over een groot aantal groepen, waarvan de groep Vauban 4 er een was. Navraag bij de burgemeester leverde op dat de CJF in de bossen hier in de buurt werk hadden gedaan, en dat er in het bos vlakbij ons huis zelfs nog barakken waren gebouwd door en voor de CJF-leden waarvan de ruïnes nog steeds te zien zijn. De groep Vauban 4 was bovendien gevestigd in Cormatin.
Zeer onlangs vonden we in onze voornaamste bron van inspiratie, Le Journal de Saône et Loire, een artikel over een bijeenkomst bij het gehucht Charcuble van voormalig CJF leden ter herdenking van het feit dat zij, op 1 mei 1941 (dus 70 jaar geleden!) daar een kleine kapel hadden gebouwd, en wel binnen 24 uur. Nooit te beroerd om ergens achter aan te gaan togen we dus naar Charcuble, vlakbij het niet veel grotere Bissy-lès-Mâcon. De klokkentoren van het kapelletje ziet er uit als een pre-romaans bouwsel, maar de rest van het bouwwerkje, inclusief de muurschildering achter het altaar verraadt een veel recenter verleden.
De kapel is overigens nog steeds een gewijde plaats, en wordt onderhouden met steun van de commune van Bissy-lès-Mâcon.
Nou kun je weliswaar Rome niet echt vergelijken met Charcuble, maar toch…. Deze kapel werd wel degelijk in één dag gebouwd!

Voor onze eigen website klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten