zaterdag 21 juli 2012

Het circus is er!

Een tijdje terug zagen we tussen Cluny en Cormatin een stuk of drie rode vrachtwagens rijden, waarbij één truck 3 aanhangwagens had. Hoe zo’n ding in ’s hemelsnaam ooit 2 meter zonder ongelukken achteruit kan rijden is mij een raadsel, maar goed. Toen we ze inhaalden, zagen we dat het om een circus ging, dat hier de omgeving onveilig maakte. Nou ben ik niet echt een circusliefhebber. Mijn enige circuservaring betreft een piepklein Maleisisch (Indiaas) familiecircus, waarbij de vader, moeder en de kinderen achtereenvolgens voor dresseur, jongleur, clown, slangenmens, etc. speelden, maar het geheel was van een aandoenlijke eenvoud. De elegantie van de hele familie hielp daarbij zeker ook een handje.
Verder ken ik circussen alleen van de 5 minuten die een circusvoorstelling op TV kunnen boeien.
Stom toevallig kwamen we een affiche tegen waarin het Circus Azurias aangekondigd werd in Massilly, vervolgens in Saint-Gengoux, en ook nog met twee voorstellingen in Cormatin.
Aangezien we in die tijd nogal wat werk op ons eigen terrein in uitvoering hadden, besloten we onszelf te trakteren op een avondje uit. Het circus stond bij het Plan d’Eau, dus we parkeerden de auto daar in de buurt, wandelden langs de levende have die rond de tent verbleef en kochten 2 kaartjes à € 7.00 per stuk. Kinderen gingen voor € 5.00. De levende have bleek te bestaan uit een paard, een pony, wat kippen, een kat, een hond, een lama en een rund met grote hoorns van onbestemde afkomst (mogelijk Uganda?). We betraden de tent, en bleken de enige volwassenen te zijn zonder kinderen.
De voorstelling duurde ongeveer 3 kwartier, met vijf minuten pauze om versnaperingen te kopen. Aanwezig : 10 volwassenen en 19 kinderen, bruto opbrengst € 445. De attracties : twee kinderen die handstandjes maakten, een paard dat rondjes liep en uiteindelijk met zijn voorpoten op een tafel stond, een pony idem, een lama idem, een poedel idem, 3 fretten die slaloms maakten rond wat stokjes die op een plank gespijkerd waren, een kat idem, en verder het onvermijdelijke clownsnummer. Dit circus werd óók draaiende gehouden door een familie, zo te zien ouders, kinderen en kleinkinderen, net als dat Maleisische circus. Alleen misten de Fransen de elegantie van de Aziaten, en dat is dan nog heel vriendelijk uitgedrukt. De grote vraag voor mij was: hoe kan een familie van ten minste 7 personen zich staande houden met dit soort inkomsten; het lijkt mij dat het onderhoud van de vrachtauto’s al meer kost dan de opbrengst van deze avond.
Enfin, dit soort attracties treedt voornamelijk op in de winter, dus als we op een koude avond echt niets beters te doen hebben, dan kunnen we altijd nog naar het circus...



Voor onze eigen website klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten