zaterdag 4 augustus 2012

Met de Franse slag

Wie kent niet de uitdrukking “iets met de Franse slag doen”, iets slordig doen? Waar de Fransen dit aan te danken hebben weet ik niet, maar het zou me niet verbazen als het teruggaat naar de Bataafse Republiek en het koninkrijk Holland onder Lodewijk Napoleon. daarvóór werd de uitdrukking, althans volgens Wikipedia, gebruikt in de paardrijkunst. Het was een slag met een lange zweep die los en zwierig was.
Er wordt hier onder expats vaak gekankerd op de Franse manier van werken, meestal omdat die anders is dan de Engelse of Nederlandse manier. Het staat ter discussie of anders altijd synoniem is met slechter, maar dat schijnt bij een aantal mensen de consensus te zijn. Daarom wil ik hier een lans breken voor “een firma waar we uitstekende ervaringen mee hebben”, en als die werken met de Franse slag, nou, geef mij die Franse slag dan maar bij elke klus.
We hadden een nogal groot project onder handen, het bouwen van een modern filter voor de zuivering van het afvalwater in onze achtertuin.
Op de afgesproken dag verscheen er een ploeg dagelijks variërend van 2 tot 5 man met graafmachines, een tractor, vrachtauto’s, materialen en gereedschappen. Na elke dag werken, maar ook tussendoor, werden de gereedschappen (schoppen, houwelen, enz.) schoongemaakt. Toen er een hagelwit filterdoek aangelegd moest worden, trokken de mannen elke keer als ze de bak in gingen hun laarzen uit, en werkten op kousenvoeten. Misschien overbodig, want het doek is inmiddels bedekt met aan laag grind, maar de poriën van het filter zijn in elk geval niet dichtgeslibd met klei van de laarzen.
Toen het geheel min of meer klaar was, werden op een paar balken de naden afgedekt met een plankje. Zoals te zien is op de foto, is het plankje keurig schuin afgewerkt. Na een paar maanden horen de plankjes volledig verborgen te zijn door het riet dat in de bak is geplant, maar toch, het toont hoe keurig die mensen de zaken afwerken. Voordat de mannen vertrokken, was het hele terrein één groot slagveld uit de eerste wereldoorlog door het heen en weer rijden met de tractor en de graafmachines. Aan het eind van de dag werd alles zoveel mogelijk geëgaliseerd met een graafmachine, harken en schoppen en werd er gras ingezaaid, en de volgende dag zag het er weliswaar niet onberispelijk uit, maar ze hadden heel duidelijk al het mogelijke gedaan om de bomgaard terug te brengen in de oorspronkelijke staat. En tenslotte waren ze elke dag verschenen als ze dat beloofd hadden, waren ze een dag eerder klaar dan gepland, en tot onze volle tevredenheid. Voor degenen die interesse hebben in grootschalig tuinwerk of moderne afvalwaterverwerking, dit is “de site van de firma die wij gebruikten”.

Ik zou geen Nederlandse aannemer van dit soort projecten kunnen noemen, die het met de Nederlandse slag beter had kunnen doen...

Voor onze eigen website klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten