zaterdag 11 augustus 2012

Een kerkelijk huwelijk

In Frankrijk, net als in Nederland, wordt alleen een burgerlijk huwelijk officiëel als huwelijk erkend. Toch zie je hier vaker dan in Nederland een grote massa mensen verzameld voor een kerk, wachtend op het bruidspaar waarvan het huwelijk nog moet worden of zojuist is ingezegend.
Een week geleden vonden we een uitnodiging in onze brievenbus voor het kerkelijk huwelijk van de dochter van Franse kennissen van ons in Chazelle. Omdat we én de mensen graag mochten, én ook wel eens een Frans kerkelijk huwelijk wilden meemaken, gaven we graag gehoor aan de uitnodiging.
Tegen drie uur ’s middags reden we naar Cormatin (de dienst begon om 15h30), en konden met veel moeite nog een parkeerplaatsje vinden. Dat is niet abnormaal op een zaterdagmiddag, maar het grote aantal feestelijk geklede dames die uit de diverse auto’s stapten en zich richting mairie of kerk spoedden maakte duidelijk dat het niet om een paar schaarse vrienden en kennissen van de familie van het bruidspaar ging. Dat werd nog duidelijker toen we een plaatsje in de kerk zochten; de kerk was letterlijk bomvol.
In het kerkje van Chazelle gaan maximaal zo’n 120 man; de kerk van Cormatin is veel groter, en een ruwe schatting bracht het aantal belangstellenden op (ruim) boven de 200. De dienst was eenvoudig, het bruidspaar en de wederzijdse ouders zaten er stralend bij, kortom, het was duidelijk de dag van hun leven.
En daarna gingen we voor de vin d’honneur op weg naar Morlay, waar een andere kennis van ons o.a. een ruimte beschikbaar heeft voor bruiloften en partijen. Gelukkig kenden we de weg, zodat we niet achter een rij auto’s aan hoefden sluiten; we konden via een kleine omweg de colonne nét voor blijven. En ook hier was alles tot in de puntjes verzorgd. De kir vloeide rijkelijk, er waren hapjes om de eerste honger te stillen, kortom, het was, op het wijdse uitzicht over de Grosne vallei na, niet heel erg verschillend van een Nederlandse huwelijksreceptie.
We waren graag nog wat langer gebleven, maar op zaterdag moeten we zelf ook thuis zijn voor als onze eigen gasten laat arriveren..…

Voor onze eigen website klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten