zaterdag 30 maart 2013

Hoedje van, hoedje van, hoedje van papier

Weleens op een mooie zomerdag vastgezeten in één van de nauwe, doorgaande straten van Buxy omdat een gigantische militaire tankauto zich vóór u door datzelfde straatje moet wurmen? We zien ze wel vaker, dat soort in camouflagekleuren geschilderde tank auto's die ook nog vaak in colonne rijden. Het zijn lesauto's, maar we hebben er tot voorkort nooit achter kunnen komen waar die chauffeurs vandaan kwamen.

Wie maakt me los?
Ik zei tot voorkort, want onlangs stonden er in het centrum van Saint-Gengoux opeens parkeerverbodsborden voor een ochtend tussen 8h00 en 12h00 in verband met een militair defilé. We kennen de Fransen zo langzamerhand wel wat betreft punctualiteit, en hadden ingeschat dat het onzinnig was om vóór 10h00 te gaan staan blauwbekken. We arriveerden dan ook om 10h15, en dat was nog steeds 15 minuten te vroeg.
Op de hoek van één van de straten in het centrum zagen we wat militairen die met grote stapels militaire petten aan het rondsjouwen waren, terwijl uit een belendende straat een soort gezang kwam dat je wel eens hoort in Amerikaanse films over commando opleidingen. Al vrij snel liepen er wat hotemetoten rond die het publiek begonnen te vertellen waar ze wel en waar ze niet mochten staan, en rond 10h30 begon het spektakel. Een langgerekte groep jonge militairen, in camouflagepakken en zwarte baretten kwam aanmarcheren en stelden zich op op het plein bij het stadhuis. Van de andere zijde marcheerde een tweede groep op, gekleed in donkerblauw gala met witte petten op, en een witte reservepet in de hand.

De groepen 1 (links) en 2 (rechts)
De groepen stonden naast elkaar opgesteld, en na nogal wat poespas werden er drie jongens uit groep 1, waarschijnlijk pelotonscommandanten, naar voren geroepen, en die kregen uit handen van één van de hoge omes een witte pet uitgereikt, na inlevering van hun baret overigens.
Vervolgens begaf groep 2 zich tussen de rotten van groep 1, en verstrekten daar de petten die ze in de hand hadden aan de jongens met de baretten. Er volgde nog wat warrige exercitie van kleine groepjes wat hogere militairen die iets met een regimentsvlag deden, en daarna werden de groepen 1 en 2 afgemarcheerd richting kerk. Wij hielden het tegen die tijd wel voor gezien.
We zijn er inmiddels achter gekomen dat die jongens gelegerd zijn in Chalon, in de kazerne Carnot bij de Base Pétrolière Interarmées. Als ze hun opleiding bijna voltooid hebben, moeten ze nog deelnemen aan militaire oefeningen in de omgeving van Saint-Gengoux, en ter afsluiting van dit geheel worden ze echt ingelijfd bij dit onderdeel, en mogen ze een platte pet dragen.
Als we weer eens vast zitten in Buxy, weten we nu in elk geval op wie we kunnen schelden...

Moest er niet eerst even gepast worden?
Voor onze eigen website klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten