zaterdag 17 augustus 2013

Een etentje voor 3500 man

Dat ze het in Bourgogne soms groot aanpakken, moge blijken uit het volgende.

Klaar voor de start
Vrienden hadden gevraagd of we soms zin hadden om deel te nemen aan een Balade Gourmande, vrij vertaald een eetlustopwekkende wandeling. Ik had geen idee wat ik me daarbij voor moest stellen, maar goed, waarom zouden we niet? De Foyer Rural (dorpsvereniging) van hun dorp organiseert jaar in jaar uit een bustocht naar Ladoix, waar dit festijn jaarlijks plaats vindt. Inschrijving moest al in februari gebeuren, daarna waren er geen kaarten meer beschikbaar. We schoven dus aan bij de dorpelingen van Saint-Ythaire, waarvan we inmiddels al een groot aantal inwoners kennen.

Op weg naar het voorgerecht!
Ladoix bleek een dorp te zijn in de Côte d'Or, vlakbij Beaune, dat een aantal prestigieuze wijnen produceert.
Iedere groep die inschrijft krijgt een tijdslot aangewezen. Bij aankomst bleek het dorp te wemelen van de wandelaars (niet verwonderlijk met 3 à 4000 deelnemers). Een ieder kreeg een strohoed, een zakje voor rond de nek, een glas kir en wat hapjes aangereikt, en nadat het glas was geledigd werd het opgeborgen in het nekzakje en vertrok de groep op weg naar het voorgerecht.

Eetgelegenheid met uitzicht
De tocht is een kleine 5 km lang, en voert langs een aantal massale eetgelegenheden die achtereenvolgens een voorgerecht, een visschotel, een vleesschotel (boeuf bourgignon), een kaasplateau, een dessert en een kop koffie aanbieden. En dat alles wordt dan rijkelijk besproeid met plaatselijke wijnen.

Om kort te gaan: een stralend hete zomerdag, een verfrissend briesje, een schitterende omgeving, een uitstekende maaltijd, wat lichaamsbeweging, goede wijn, goed gezelschap.... Mijn liefje, wat wil je nog meer?

Handig, zo'n hoed!
Voor informatie over onze eigen hoek van Bourgogne, klik hier.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten