maandag 13 oktober 2014

Cinefielen aller landen, verenigt U!

In Frankrijk wordt een ongelofelijke hoeveelheid werk verzet door vrijwilligers van allerlei aard. In Cormatin bijvoorbeeld knapte een ploeg vrijwilligers het postkantoor op, houdt het dorpshuis bij, verzorgt de plantenbakken in de zomer en de kerstversieringen in de winter, zorgde voor het monteren van de straatnaambordjes en de huisnummers,… Dat kost de gemeenschap geen cent en het werk wordt toch gedaan.

De bioscoop in Cluny
In Cluny draaide de bioscoop deels ook op vrijwilligers. Eén van de actiefste daar is Anne Krief, een kordate dame die in allerlei culturele comité’s zat of zit, en die onder andere de programmering van de bioscoop verzorgde. En dat deed ze naar ieders tevredenheid. Ze programmeerde de Franse kaskrakers, maar óók de films uit het filmhuiscircuit, vaak in de oorspronkelijke taal met Franse ondertitels. Reden dan ook waarom wij regelmatig in Cluny naar de bios gingen. Alles liep op rolletjes tot de aan de gemeenteraadsverkiezingen. Toen moest de zittende burgemeester het veld ruimen, en plaats maken voor een ander. En nieuwe bezems vegen schoon, dus er kwam een nieuw hoofd Cultuurzaken op het stadhuis.

Rue Lamartine - Cluny
Hij en Anne Krief konden, en dat is voorzichtig uitgedrukt, niet echt samen door één deur. Toch leek alles nog op de gewone manier door te sukkelen: op 29 september ontvingen we de gebruikelijke e-mail met het filmprogramma voor oktober, getekend Anne Krief, we maakten onze keus, en dat was dat. Tot we 2 dagen later, op 1 oktober dus, een afscheidsbrief van Anne Krief ontvingen, waarin ze uitlegde dat ze niet langer belast was met de programmering van de films. Haar nieuwe baas had haar begin september aan de kant gezet als onbetaalde vrijwilligster, en haar in plaats daarvan een deeltijdbaan aangeboden.

Allemaal over hetzelfde onderwerp
Die had ze geaccepteerd, en op de laatste dag van haar proeftijd had ze haar ontslagbrief ontvangen. Cluny is maar een klein stadje, iedereen kent iedereen, en de meeste mensen vonden dit een smerige streek. De vergaderzaal van de gemeenteraad was dan ook te klein voor alle belangstellenden die het debat over deze zaak wilden volgen. De voormalige burgemeester, Jean-Luc Delpeuch is een nadrukkelijk aanwezig lid van de oppositie, en was ook overduidelijk niet onder de indruk van de elegantie van deze oplossing.

Vlammend protest van de oppositie
Inmiddels is een etalageruit in de dorpsstraat in een voormalige winkel volledig volgeplakt met protestbrieven van filmliefhebbers en gemeenteraadsleden van de oppositie.
De volgende stap is erg onduidelijk. Het nieuwe hoofd Cultuurzaken is benoemd door de burgemeester (zonder proeftijd overigens), en het terugdraaien van de beslissing om Anne Krief weer als vrijwillgster aan te stellen (aangenomen dat ze dat al zou willen) zou de nieuwe burgemeester een flink stuk gezichtsverlies opleveren. Hoe de hele zaak afloopt, de tijd zal het leren…

Back to the Future IV, de bioscoop in november 2014?
Hier vindt u de link naar de website van La Tuilerie de Chazelle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten