zaterdag 25 oktober 2014

500 m

Als je in Frankrijk in de buurt van een historisch monument woont, ben je nog niet jarig.

locatie van slagerij, tentoonstelling en château - Cormatin
En in de buurt betekent in sommige gevallen binnen een straal van 500 meter. Wat je ook aan je huis wilt doen, althans aan de buitenzijde, behoeft goedkeuring van een “Architecte des bâtiments de France”. Zoiets kan heel ver gaan. Toen er in Cormatin een slagerij verbouwd werd, die binnen een straal van 500 m vanaf het Château de Cormatin lag, moest niet alleen de kleurstelling goedgekeurd worden door deze functionaris, maar hij stelde ook de eis dat een boom, die ooit voor de slagerij stond en blijkbaar dood was gegaan en gerooid was, vervangen werd door een nieuwe boom. De slager had blijkbaar geen trek in een grote boom, en kwam weg met het bonsaiboompje dat links op de foto te zien is.

Slagerij Cormatin : Het bonsaiboompje staat links op de foto
Dat niet iedereen zich houdt aan dit soort regels, moge blijken uit een tweede geval, ook niet ver van het Château de Cormatin gelegen. Het gaat om het huis van de kunstenaar (voormalig bouwvakker) G.L., die handelt in grote projecten gebaseerd op de Egyptische oudheid. In het gehucht La Bergerie heeft hij een Espace d’Art Contemporain gebouwd en geopend, bestaande uit de onderzijde van een piramide, omringd door een aantal Horus beelden met gloeiende ogen. Na protesten van de omwonenden is dit geheel nu verborgen achter een betonnen muur, die het complex er nu uit laat zien als een concentratiekamp, maar dit ter zijde.

De piramide in aanbouw - La Bergerie
Zijn huis ligt, hoe je het ook meet, vanaf de ingang of vanaf het gebouw zelf, ruim binnen 500 m vanaf het Château. Het grote verschil met de slagerij is echter, dat de slagerij zichtbaar is vanaf de ingang van het Château, terwijl G.L.’s huis min of meer verstopt ligt in een zijstraatje.
Klik hier voor een fotoalbum met foto’s van de piramide in La Bergerie en van G.L.’s huis.
Ondanks het feit dat dit huis er al sinds 2010 zo uit ziet, op het horusbeeld en de roze muurverf na, en sinds 2011 zijn karakteristieke roze kleur en het horusbeeld kreeg, geloof ik niet dat G.L. ooit een aanvraag heeft ingediend voor zijn permanente openluchttentoonstelling!

Woonhuis in Cormatin, minder dan 500 m vanaf het château
Deze Egyptische oprisping in Bourgogne ligt op loopafstand (3 kwartier) van La Tuilerie de Chazelle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten