zaterdag 20 december 2014

Een melkkoetje

Toen ik nog in Zoetermeer woonde ging ik wekelijks op de fiets naar boerderij “Het Geertje”, waar je nog rauwe melk per liter kon kopen.

Frans "melk"vee
Waren de kannen daar leeg: geen nood, de boerin molk wel even een paar liter vers van de koe. Dat kreeg je dan nog warm mee naar huis.
Koeien daar hadden ook wel wat. Dat waren zwart-wit geblokte beesten, met twee hoorns en vier poten en een melkzak onder de buik met vier primitieve kranen eraan, die regelmatig een misthoornachtig geluid laten horen.
Na de verhuizing naar Frankrijk was het uit met de pret. De volle melk die ik tegenwoordig drink komt uit de supermarkt, uit een plastic fles met een rode dop. Tot….

Supermarkt - Prissé
We onlangs een elektronische Franse koe ontdekten, die volle, rauwe melk gaf.
De uier heeft maar één tepel, de kleur is niet wat we van zwart-bont vee gewend zijn, maar soit! De melk is er beduidend goedkoper dan de gepasteuriseerde versie die in het belendende pand te koop is, en ook hier moet je je eigen flessen meebrengen. Bovendien loeit de koe zodra je geld in de gleuf valt en je de fles onder de tepel houdt. Jammer genoeg zit deze nieuwe melkkoe te ver weg voor een ontspannen fietstochtje…

De bionische koe
Hier vindt u de link naar de website van La Tuilerie de Chazelle .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten