zaterdag 3 januari 2015

Tweespalt in de expatgemeenschap

Je kunt niet even en weekje op vakantie gaan, of er zijn zaken onherstelbaar veranderd als je terug komt.

Verdwenen!
Dat overkwam ons toen we tergkwamen van een weekje Provence en in Cluny bij de Intermarché nog gauw even wat boodschappen wilden doen voor de komende dagen. Intermarché? Nou, dat was voltooid verleden tijd. Aan de gevel prijkte nu een opschrift “Carrefour Market”. En aangezien we toch echt wat boodschappen nodig hadden zat er niet veel anders op dan de onbekende Carrefour Market met een bezoek te vereren. Nodeloos te zeggen dat de hele inhoud van de winkel op de schop was genomen (waar stonden in ’s hemelsnaam nu de eieren?), dat vertrouwde producten zoals het eigen merk “Top Budget” volledig verdwenen waren, dat zelfs het personeel (dat gelukkig was overgenomen door Carrefour Market) ook geen weg wist tussen de nieuwe schappen…

Nieuw!
Kortom, wat begon als even binnen wippen voor een paar dagelijkse zaken, eindigde met een speurtocht naar een paar flessen volle melk en andere eerste levensbehoeften.
De Intermarché was letterlijk in een paar dagen van eigenaar veranderd. Ze waren één of twee dagen gesloten geweest, en daarna was het opeens een andere winkel geworden. Voor ons was de volgende stap uitvinden welke van de supermarkten nu het voordeligst was. Carrefour, maar ook Carrefour Market stond bij ons te boek als duur, hoewel een aantal (Britse) expats erbij zwoeren; die gingen altijd naar Mâcon voor hun boodschappen omdat het assortiment Britse specialiteiten (denk aan het onmisbare Marmite) veel groter was dan in de winkels in Cluny.

Het redelijk alternatief
Voor degenen die niet zo verknocht zijn aan “Buy British”, zoals wij, was Carrefour te ver weg én te duur. Eerlijkheid gebied me wel te zeggen dat we er misschien anders over gedacht zouden hebben als Carrefour zaken als sambal, ketjap manis en taugé in de schappen had gehad.
Onze prijzenjacht in Cluny leverde op dat de Netto en de Atac vergelijkbaar waren qua prijs en aanbod met onze oude Intermarché, waarbij Netto als minpunt had dat bepaalde zaken (zoals gepasteuriseerde volle melk) niet verkrijgbaar waren.

Het onredelijk alternatief?
De dichtstbijzijnde andere supermarkt met een groot aanbod was Super U in Prissé, maar dat was ook te ver weg voor de normale boodschappen.
En de tegoedbonnen die we nog hadden liggen van de Intermarché? Die konden we gelukkig inleveren bij een gloednieuwe Intermarché die we toevallig in Mâcon tegen kwamen. En zo kwam alles toch weer op zijn pootjes terecht!

Iets te ver weg?
Hier vindt u de link naar de website van La Tuilerie de Chazelle .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten