zaterdag 14 februari 2015

Sarcofagen

Onlangs kwam ik op een andere blog (over de Aveyron) een foto tegen van een sarcofaag, die naast een kerk geparkeerd stond.

Alyscamps - Arles (13)
Blijkbaar zijn dat soort zaken in dat deel van Frankrijk niet zo bekend, want de schrijfster vroeg haar lezers wat dit voor een vreemd ding was. In Bourgogne zijn sarcofagen niet zo zeldzaam. Er zijn hier een aantal Merovingische begraafplaatsen te vinden, waarvan de interessantste vondsten naar musea zijn overgebracht, maar bij een enkele zijn nog steeds een aantal sarcofagen te zien. De Merovingen regeerden van de vijfde tot in de achtste eeuw over delen van Frankrijk, Duitsland en de Nederlanden.

Carrière de la Lys - La Roche Vineuse
Een bekende plek (hoewel niet in Bourgondië) waar nog steeds sarcofagen uit de Romeinse, de Gallo-Romeinse en de middeleeuwen te vinden zijn is de Alyscamps in Arles (13). Zowel van Gogh als Gauguin schilderden de Alyscamps meer dan eens.
Dichterbij (ons) huis ligt een steengroeve die door de eeuwen gebruikt werd voor de “fabricage” van sarcofagen, de Carrières de la Lys bij La Roche Vineuse. Volgens de informatiepanelen bij die steengroeve hadden Gallo-Romeinse sarcofagen een plat deksel, Merovingische daarentegen deksels met een bescheiden dakprofiel.

Curtil-sous-Burnand
Ook hier vlakbij, in het dorpje Curtil-sous-Burnand, ligt een Merovingisch kerkhof. Bij de opgravingen zijn de mooiste sarcofagen naar musea verhuisd, een aantal gebroken kisten staan in de open lucht, en de rest is weer afgedekt met grond.
Bij opgravingen in de Saint-Clément (een kerk die niet meer als zodanig in gebruik is) in Mâcon zijn de resten van een oude kerk gevonden, en een groot aantal sarcofagen uit diverse perioden. De kerk is op afspraak te bezoeken.

Saint-Clément - Mâcon
Een bijzonder fraaie sarcofaag bevindt zich in het Palais du Pape Gélase in Cluny (onderdeel van de voormalige abdij). Het is een sarcofaag uit de Merovingische periode, en als ik me goed herinner is deze kist later hergebruikt voor een overleden familielid van één van de abten van Cluny.
Tenslotte ben ik diverse malen, in de buurt een kerk, weleens een losstaande sarcofaag tegen gekomen. Bijna altijd zonder deksel, en waarschijnlijk opgegraven tijdens het ruimen van een oude begraafplaats.

Palais de Pape Gélase - Cluny
Maar ik heb in de loop van de tijd zoveel kerken gezien, dat ik me met geen wonder en geweld meer herinner om welke kerken (behalve binnen in de kerk van Anost, en buiten die van Changy en Saint-Romain-sous-Gourdon) het hier ging!

Hier vindt u de link naar de website van La Tuilerie de Chazelle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten