zaterdag 7 februari 2015

Saint-Vincent Tournante 2015

Sint-Vincent is de beschermheilige van de wijnboeren, en niet, vreemd genoeg, van de kunstschilders of plastische chirurgen.

Bloemen vouwen - Saint-Vincent 2013 Cortevaix
En aangezien Bourgondië de wijnproductie hoog in het vaandel voert, wordt de naamdag van deze schutspatroon ,22 januari, door de hele regio gevierd.
Dat “Tournante” slaat op het feit dat de plaats van handeling elk jaar verandert. Het zwaartepunt ligt doorgaans op de prestigieuze wijngebieden in de Côte-d’Or (21), maar ook in plaatsen in departement 71 als Mâcon (2009) en Mercurey (2018) waren ooit of worden in de toekomst gastheer van dit jaarlijkse festijn. Ook buiten deze “echte” Sint-Vincent feesten word de naamdag gevierd. In de Zuid-Châlonnais bijvoorbeeld vindt op kleinere schaal een Saint-Vincent Tournante plaats.

Versieringen - Saint Vincent 2011 Saint-Ythaire
Elk jaar is een ander dorp gastgever, en ontrolt het feest zich op dezelfde manier. Dit jaar was Savigny-sur-Grosne aan de beurt. De dorpelingen (met hulp van de bewoners van de overige wijndorpen in dit gebied) zijn een paar maanden van te voren al in touw om de versieringen van het dorp te fabriceren. Na de kerst worden de kerstbomen niet verbrand, maar bewaard tot eind januari. De bomen worden opgetuigd met papieren bloemen en langs de invalswegen naar het dorp gezet, aangeklede poppen worden op strategische plekken in het dorp geparkeerd, kortom, eind januari is zo’n dorp onherkenbaar veranderd.

Defilé - Saint-Vincent 2014 Malay
Op de grote dag zelf worden de beelden van Sint-Vincent door leden van de diverse broederschappen naar de dorpskerk gedragen, daar wordt een mis opgedragen, ingeluid door een aantal jagers die een niet nader te definiëren melodie op jachthoorns produceren, en na de dienst is er nog een kranslegging bij het monument voor de gevallenen en een verre d’amitié voor een ieder die de kou en het kabaal van de hoorns heeft getrotseerd.

Kerkdienst - Saint-Vincent 2011 Saint-Ythaire
Het hoogtepunt van de dag is de lunch, waar je je (tegen betaling) voor kunt inschrijven en die genuttigd wordt in de Salle Polyvalente in Saint-Gengoux-le-National. En ook dat wordt groot aangepakt. Een traiteur uit Montceau-les-Mines verzorgt een uitstekende 6-gangen maaltijd voor enkele honderden gasten, een andere wijn bij elke gang wordt aangeleverd door de diverse wijnboeren en tussen de bedrijven door worden degenen die zich het afgelopen jaar verdienstelijk hebben gemaakt in de wijnbouw gelauwerd of als broeder opgenomen in de broederschap van de lokale wijnbouwers.

Versieringen - Saint-Vincent 2012 Bissy-sous-Uxelles
De maaltijd begint doorgaans rond 14h30, en de koffie wordt rond 18h30 geserveerd. Wat zich daarna afspeelt valt met geen pen te beschrijven. De band die de dans“muziek” verzorgt is nog beroerder dan de hoornblazers, en sinds we die, tijdens onze eerste Saint-Vincent, zeker een kwartier hebben aangehoord voordat we de zaal ontvluchtten, nemen we daar geen risico’s meer mee: zodra de koffie op is, en de band zich heeft ingespeeld, weten we niet hoe snel we naar huis moeten om daar dan zelf maar een CD op te zetten.

Lunch - Saint-Vincent 2015 Savigny-sur-Grosne
Ondanks dit pijnlijke einde van een doorgaans zeer geslaagde dag kijken we toch elk jaar weer uit naar de volgende Saint-Vincent Tournante.

Hier vindt u de link naar de website van La Tuilerie de Chazelle .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten