zaterdag 28 maart 2015

Referendum

Er is niet echt een volksraadpleging gehouden toen de nieuwe slager eindelijk zijn deuren opende, maar “het volk” heeft inmiddels wel gesproken.

2010 - De feestelijke opening
Wat eraan vooraf ging: in september 2010 werd de nieuwe slagerij feestelijk en met veel tam-tam geopend. We zijn er zelf een paar maal geweest, en waren niet erg onder de indruk van zijn waren; noch van het vlees noch van de fijne vleeswaren. Dezelfde berichten hoorden we van andere dorpsgenoten, en we waren dan ook niet echt verbaasd dat de slager al vrij snel zijn deuren sloot. Daarna heeft nog één maal een andere slager het pand betrokken, maar door een aantal interne huishoudelijke problemen tussen de slager, zijn vrouw en nog een derde partij is die slager nauwelijks open geweest voordat hij al weer sloot.
Wij behielpen ons intussen met Xavier Balon, een slager in Salornay-sur-Guye, die uitstekend vlees en dito patés en salades verkoopt. Zijn rosbief in plakken, dat overigens lang niet altijd beschikbaar is, is tot nu toe onovertroffen.
Enige tijd geleden kwam er weer wat leven in de vleeshouwerij. Er verschenen borden met de openingsdatum, en op 12 maart was het zover: de slagerij ging opnieuw open. Een beetje sceptisch waren we wel, toen we voor de toonbank stonden. Het vlees zag er goed uit, en voor de patés en de vleeswaren gold hetzelfde. Maar toch, je weet nooit…..
Toen we een biefstuk bestelden, ried de slager ons een ander stuk rundvlees aan, dat een fractie goedkoper was, maar volgens hem beduidend beter zou smaken. We volgden zijn raad op, en gingen naar huis met twee kloeke stukken rundvlees, wat paté en een salade. De patés waren prima, de selderijsalade ook, maar voor de steak schieten woorden tekort.

Vlak voor de her-opening
Het vlees was zo mals als boter, te snijden met een scherpe zakdoek als je dat zou willen, in één woord, ik heb in mijn leven nog niet zo’n goed stuk vlees op mijn bord gehad. En we hebben hier in de Charollais ons niet onbetuigd gelaten waar het om het proeven van goed rundvlees gaat. Wat dit met een volksraadpleging te maken heeft?

Elke vergadering van de organisatie van het gitaarfestival wordt afgesloten met een mâchon, vrij vertaald een lichte maaltijd. De nieuwe slager kreeg het voordeel van de twijfel, en de hele groep van ca. 18 man was zéér onder de indruk van de kwaliteiten van zijn vleeswaren.
Jaarlijks wordt er door de gemeente en een plaatselijke vereniging een uitgebreide lunch aangeboden aan alle ouderen in het dorp boven de 65. En omdat dit jaar de lunch viel vlak na de opening van de slagerij / traiteur, werd de traiteur uitgeprobeerd door een groep ca. 80 man. Ook hier was de mening unaniem: uitstekend eten tegen een zeer redelijke prijs.
En in een gemeente met in totaal net boven de 500 inwoners komt dit toch neer op een soort referendum, of niet soms?

Lunch voor de rijpere jeugd
Hier vindt u de link naar de website van La Tuilerie de Chazelle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten