zaterdag 4 april 2015

Even snel naar Nederland

Ik wist dat mijn Nederlandse paspoort ergens in januari verlengd zou moeten worden, maar dat was geen probleem…., dachten we.
Een afspraak maken bij het consulaat in Lyon, vlakbij het consulaat erkende Nederlandse pasfoto’s laten maken, vingerafdrukken laten maken, een dagje rondkijken in de stad, en daarna wachten tot het paspoort per aangetekende post zou arriveren; we kenden het klappen van de zweep….., dachten we.

Bergeijk
In vijf jaar tijd was er een hoop veranderd. De paspoortfaciliteiten bij consulaten waren inmiddels wegbezuinigd, een paspoort kon aangevraagd worden bij de ambassade in Parijs, waar ook één geautoriseerde fotograaf zat, het paspoort werd niet meer verzonden maar moest na méér dan een week persoonlijk opgehaald worden, kortom, met de prijs van een treinkaartje naar Parijs van ca. € 100 pp, 4 x of 2 x met een duur verblijf in een Parijs’ hotel, plus meer dan € 100 voor een pas dreigde dat wel een erg dure grap te worden.

Het magies sentrum
Goede raad bleek goedkoper, en aantrekkelijker.
Een paspoort kon ook in Nederland aangevraagd worden, in Den Haag, maar ook in wereldsteden als Haarlemmermeer, Enschede, Maastricht, Bergeijk, Echt-Susteren, Oldambt, Bergen op Zoom en Montferland. Een paar van deze plaatsen moest ik in de atlas opzoeken….
Niet dat de reis naar Nederland gratis is (en ook daar moet het paspoort weer persoonlijk opgehaald worden), maar dat kan in elk geval nog gecombineerd worden met een bliksembezoek aan familie die toevallig in de buurt van Bergeijk woont en met het doen van de hoognodige Nederlandse voedselvoorzieningen, zoals ketjap manis, sambal oelek en Corenwyn.

Brabantse paspoortendrukkerij?
We maakten de eerst mogelijke afspraak op het gemeentehuis in Bergeijk op een maandag, reden op de zaterdag daar voor naar Den Bosch, lieten daar pasfoto’s maken, en meldden ons op de afgesproken dag in Bergeijk. Daar hoorden we dat het paspoort pas na een week afgehaald kon worden. Gelukkig was de ambtenaar zo vriendelijk ons een telefoonnummer te geven, dat we vanaf donderdag konden bellen. En donderdag was het paspoort inderdaad klaar, zodat we op vrijdag, met een auto vol lekkernijen en een afhaalmaaltijd van een Surinaams restaurant legaal Frankrijk binnen reden.

Oud en nieuw
Waar we overigens net over de grens ingehaald werden door een auto van de douane die ons sommeerde te stoppen. Toen we beloofd hadden dat we alle hasj die we bij ons hadden zelf op zouden roken, net als de 400 sloffen sigaretten en 12 kg heroïne, waren ze tevreden, en mochten we, zonder ons spiksplinternieuwe paspoort te hoeven laten zien, doorrijden!

Arrêter, s'il vous plaît!
Hier vindt u de link naar de website van La Tuilerie de Chazelle .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten