maandag 8 februari 2016

Gong Xi Fa Cai!

Chinees Nieuwjaar in Mâcon

Er is geen woord Frans bij in bovenstaand zinnetje. Het is Chinees, of wat nauwkeuriger Mandarijn voor "Gelukkig Nieuwjaar". Frankrijk huisvest geen grote Chinese bevolkingsgroep, waarschijnlijk omdat de Fransen nooit behoefte hebben gehad aan grote groepen goedkope Aziatische arbeiders (zoals de VS tijdens de spoorwegaanleg bijvoorbeeld), noch zijn er tijdens de crisis van de 30-er jaren veel Chinese zeelui waarvan de rederij failliet ging terwijl ze onderweg waren in Frankrijk blijven hangen (zoals in Nederland in Rotterdam bijvoorbeeld).

Chinees buffet - Palais d'Asie Mâcon
Alleen in de grotere steden zoals Parijs, Lyon en Marseille is een chinees restaurant niet zo exotisch als in dit deel van Frankrijk, waar de schaarse "Chinese" restaurants vaak (hoewel niet altijd) een Vietnamese eigenaar hebben (Vietnam is een voormalige Franse kolonie).
Het was dan ook een verrassing dat onze taichi groep werd uitgenodigd om een demonstratie te geven in Mâcon tijdens de viering van het Chinees Nieuwjaar.

Vertrek van de groep Hong Teck
Dat betekende een aantal weken fanatiek trainen en een dagje uit in Mâcon, dit keer niet naar de préfecture of het belastingkantoor, maar naar het hartje van de stad waar een leeuwendans zou worden gehouden. Leeuwendansen zijn geen nieuwigheid voor mij; toen ik in Singapore werkte en woonde heb ik drie maal Chinees Nieuwjaar mee kunnen maken, en bij de opening van een nieuw winkelcentrum verhoogden ook vaak leeuwen- of drakendansen de feestvreugde.

De dame links heeft last van het kabaal
De organisatoren hadden de leeuwendansgroep Hong Teck uit Lyon georganiseerd, en dat bleek een groot succes. De groep bestond uit drie (zuidelijke) leeuwen, een lachende Boeddha en vijf slagwerkers, en ze maakten inderdaad kabaal voor tien. Voor de meeste toeschouwers was dit iets totaal nieuws, en een aantal van hen hield de handen voor de oren om het geluid wat te dempen, en een klein meisje begon onbedaarlijk te huilen toen een van de leeuwen te dicht bij kwam. De groep had overigens het heldere idee gehad om een brochure uit delen met als onderwerp "Leeuwendans voor dummies"!

Leeuwendans voor Dummies
De groep vertrok van een plein in de stad, "danste" door een drukke winkelstraat en gaf hun eigenlijke show op de Place Saint-Pierre, niet ver van het vertrekpunt. Daar werd de dans opgevoerd die culmineert in de "choi chiang = pak het groen", waarbij een leeuw een krop sla die bevestigt is aan een stok moet vinden en "opeten". Al met al was het een uitstekende uitvoering, de trip meer dan waard. Vervolgens werden er honderden rood- en goudkleurige ballonnen losgelaten, werd er een "vin d'honneur" aangeboden en werd er gepauzeerd tot na de lunch.

De leeuw pakt het groen
Waarna voor onze groep de demonstratie begon. Dat was (gelukkig) een groot succes; het publiek zowel als onze groep "La Spirale d'Or" waren zeer tevreden met de uitvoering van de Yang en de Chen 24-vormen, en van de waaier- en de stokvormen. Dit was de eerste keer dat we de diverse vormen op muziek deden, en dat maakt de synchronisatie een stuk eenvoudiger. De taichifoto in deze blog is overigens bij een andere gelegenheid gemaakt, om de eenvoudige reden dat mijn camera bezet was voor het opnemen van enkele video's.

La Spirale d'Or (waaiervorm) in Cluny
En Chinees eten? Dat doen we over een paar weken in Parijs, waar we in de buurt van het Place d'Italie een uitstekend Chinees restaurant kennen!

Klik hier voor de link naar één van de video's van ons optreden in Mâcon (Yang 24-vorm).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten