zaterdag 30 januari 2016

Les Oiseaux Rares

Elk jaar houdt een groep artisans (bij gebrek aan een betere vertaling handwerkslieden) uit Cormatin en omgeving hun jaarlijkse tweedaagse tentoonstelling.

Les Oiseaux Rares 2015
En alsof Cormatin nog niet genoeg creatiefs te bieden heeft worden ook elk jaar een aantal artisans uit de wat verdere omgeving uitgenodigd. Dit jaar deelde de hard core van Les Oiseaux Rares (zeldzame vogels) hun atelier of opslagplaatsen met deze trekvogels. Het idee is vrij simpel: in Cormatin is op straat een spoor uitgezet van afdrukken van vogelpoten, en dat spoor volgend kom je vanzelf bij alle artisans terecht, die als herkenningsteken een houten vogel (een karikatuur van de betreffende kunstenaar) voor hun deur hebben staan.

Iris Griot sieraden - Cormatin
Net als vorig jaar had één van Cormatins pottenbakkers 300 unieke soepkommen gemaakt, die bij alle artisans te koop waren voor 6 € per stuk, waarbij een aantal van hen een grote pan soep op het vuur had staan. De soep was gratis, en varieerde van een simpele tomatensoep tot een soep gemaakt met meer exotische ingrediënten.

Pascale Ponsard - Cormatin
Kortom, gedurende die dagen is er van alles te doen en te zien; het aanbod varieert van keramiek, pitriet, schilderijen en vilten kledingstukken tot handbeschilderde zijden sjaals. En dit is slechts een willekeurige greep uit het totale aanbod. De eerste dag kwamen we niet veel verder dan de werkplaats van één van onze vrienden (Pascale Ponsard, handmatig versieren van zijde, d.w.z. sjaals, maar ook lappen om bv. trouwjurken van te maken – financieel alleen weggelegd voor de Saoedische adel) en de werkruimte van pottenbakker Pierre Arnoud, waar het zo druk was dat we maar één van de drie ruimten konden bekijken.

Spoorzoeken
De tweede dag hadden we het wat beter gepland. We besloten rond 12h00 een volledige ronde langs de vogelnesten te maken. Dat is de tijd dat de Fransen aan hun warme maaltijd zitten, zodat je dan kans hebt om rustig ergens rond te kunnen kijken. Bovendien konden we onze lunchhonger stillen met kommen soep van de diverse artisten. Dat schema werkte perfect. Toen we rond 14h00 het wel voor gezien hielden waren zowel wij als onze stadsgenoten uitgegeten, en stroomden de werkplaatsen weer vol.

Soepkommen - Pierre Arnoud - Cormatin
Sommige soepen waren ietwat vreemd qua samenstelling: wat te denken van wortel, curry en sinaasappelsoep, of selderij, hazelnoot en appelsoep, of doperwten, koolraap en linzensoep? Wat is er mis met kippensoep?
Dat stond waarschijnlijk niet op het programma uit solidariteit met de Minder Zeldzame Vogels….

Werk van Jean-Louis Schoffel - Cormatin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten