zaterdag 8 oktober 2016

De uitvinder van de fotografie (deel 1 van 2)

Chalon-sur-Saône (geboorte- en woonplaats) en Saint-Loup-de-Varennes (woonplaats en plaats van overlijden) zijn trots op Joseph Nicéphore Niépce, een man met een exotische naam, uitvinder van o.a. "de fotografie".

Saint-Loup-de-Varennes
Dat laatste is natuurlijk een rekbaar begrip, maar de eerste foto uit 1822 (belichtingstijd meer dan 8 uur) staat inderdaad op zijn naam.
Chalon heeft een Niépce Museum, evenals Saint-Loup-de-Varennes (onder de rook van Chalon): het huis "Le Gras" waar hij ooit die eerste foto maakte.

Point de vue du Gras
Het laatste museum is de hele dag (uitgezonderd dinsdag) in juli en augustus open, van 10h00 tot 18h00, althans volgens de website. Niet gesloten tijdens de lunch? Unique en France!
We waren er dus rond 13h45, vonden alle deuren gesloten en een bordje met "volgende rondleiding om 14h00". Om 14h15 besloten we elders een boodschap te gaan doen en het dan nog een keer te proberen als we er, na die boodschap, opnieuw langs kwamen.

Een andere uitvinding van Niépce
En weer waren de deuren op slot, maar het bordje was inmiddels verdwenen. Dit keer was er echter een dame in de buurt, die we ook al wat eerder hadden zien rondlopen, zonder dat we beseften dat dit de rondleidster was. En wij zagen er blijkbaar zo on-toeristisch uit dat ze het niet de moeite had gevonden om de twee potentiele inbrekers die op de deuren hadden staan bonzen te vragen wat die wilden.

HET raam
De volgende rondleiding was om 15h00, maar toen we zeiden dat we al eerder een half uur vergeefs gewacht hadden, en niet zoveel zin hadden om opnieuw 30 minuten te wachten streek ze de hand over over het hart en kregen we de rondleiding om 14h30. Het schuurtje, waarvan we dachten dat dat "het huis" was, bleek de receptie en museumwinkel te zijn, en het grote landhuis, bij welks voordeur we de dame eerder hadden zien staan was de plaats delict.

Werkruimte
Het museum huisvest een paar modellen van machines en apparaten die Niépce ooit uitvond, een aantal potten met chemicaliën uit zijn oorspronkelijke lab in Chalon, replica's van zijn studeerkamer en werkplaats en uiteraard het raam van waaruit de eerste foto is genomen. Het gebouw heeft dus wel degelijk historische waarde, maar het is zeer de vraag of de toegangsprijs van € 6.00 niet wat aan de hoge kant is voor het gebodene.

Het schildje bij de deur
Het officiële Niépce museum in Chalon is in elk geval gratis!
Voor onze eigen website klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten