zaterdag 24 september 2016

Les Grandes Heures de Cluny


In 2014 en 2015 hebben we voor de eerste maal enkele concerten uit de serie "Les Grandes Heures de Cluny" bijgewoond, en dat wel tot volle tevredenheid. Reden waarom we dit jaar besloten een abonnement op de hele serie te nemen.

2015 Farinier : Edgar Moreau
"Les Grandes Heures de Cluny" is een serie klassieke concerten in juli/augustus die deel uitmaakt van een groter geheel: het "Festival Musical des Grands Crus de Bourgogne".
In het kort: De concerten worden gegeven op diverse locaties in Cluny. Vorig jaar waren dat het Cloître van de abdij voor de grote concerten (bv. het Camerata van het Amsterdamse Concertgebouworkest) en voor de wat intiemere concerten de Farinier van de abdij. Na afloop van de concerten kan men deelnemen aan een wijnproeverij (overigens wel tegen betaling) georganiseerd door diverse prestigieuze caves uit het gebied rond Cluny, zoals Viré, Igé, etc.

2016 Transept : Ensemble vocal Beatus
Dit jaar waren er meer locaties. Het programma van dit jaar begon met de (gratis) presentatie van de serie met muzikale begeleiding van pianist Thomas Enhco en marimbaspeelster Vassilena Serafimova in het Cloître.
Het eerste concert: "Lux Lucis – Chants Byzantins & Grégoriens", door het Ensemble vocal Beatus in het Transept. Een bijzonder geslaagd concert van religieuze muziek door vijf zangers op een locatie die er voor gebouwd is.

2016  Cloître : Orchestre Lutetia
Concert no. 2: Een Beethovenconcert door het Orchestre Lutetia o.l.v. Alejandro Sandler met pianist Frank Braley in het Cloître. Ouverture Coriolan, het vierde piano concert en de zevende symfonie.
Het derde concert: Kamermuziek van Haydn, Schumann en Dvorak door het Quatuor Ludwig met pianiste Dana Ciocarlie in de Farinier.
Concert no. 4: "La Trompette dans tous ses Eclats", een gevarieerd maar overwegend barok programma waarin zes uitstekende trompettisten soleerden (alleen, met tweeën, drieën en zelfs met zessen) begeleid door het Orchestre Lutetia o.l.v. Alejandro Sandler in het Cloître.

2016 Cloître : Simon Fournier & Nicolas André
Concert no. 5: Mozarts Requiem door het Choeur & Orchestre de l'Ain o.l.v. Eric Reynaud in de Eglise Saint-Marcel (ook weer een uitstekend gekozen locatie).
Het zesde en laatste concert: Muziek van Grieg, Tsjaikovski en Sjostakovitsj door het Orchestre de Chambre de Minsk o.l.v. Evgeny Bushkov met pianist Kyril Keduk en trompettist Guy Touvron in de Eglise Saint-Marcel.

2016 Eglise Saint-Marcel: Orchestre & Choeur de l'Ain
En dan is er nog een zevende concert, maar dat valt eigenlijk buiten de serie: Jordi Savall met de Spaanse slagwerker Pedro Estevan en de Marokkaanse oud-speler Driss El Maloumi in het programma "Orient Occident". Aan dit laatste concert zal ik ongetwijfeld nog een aparte blog wijden.
Samenvattend kan ik zeggen dat ik er achteraf spijt van heb gehad dat we in vorige jaren verstek hebben laten gaan. Elk concert in deze serie (2016) was kwalitatief uitstekend, de programmering was zeer afwisselend en de plaats van de concerten was ook met veel zorg gekozen. Les Grandes Heures staan in elk geval voor volgend jaar voor ons weer op het programma!

Voor onze eigen website klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten