zaterdag 5 november 2016

Orient-Occident met Jordi Savall - Cluny

Cellier (begane grond) en Farinier (eerste verdieping) - Cluny
Toen we kaartjes bestelden voor de concertserie "Les Grandes Heures de Cluny" was er wat verwarring. Er waren volgens het programmaboekje zeven concerten; een abonnement op zes concerten kostte € 125 voor de beste plaatsen à € 25 pp, dus zes concerten voor de prijs van vijf. Het was dus zaak óf een concert te laten vallen, óf de volle prijs voor dat extra concert te betalen. We kozen voor het eerste en besloten het Requiem van Mozart te laten vallen. Vreemd genoeg, toen we via internet bestelden, kregen we niet de keus voorgeschoteld naar welke concerten we precies wilden.

Het instrumentarium - Farinier
Desondanks bestelden we de kaartjes toch maar, maar belden daarna de organisatie op met de vraag hoe de vork nu precies in de steel zat. Er bleek een fout in het boekje te staan: één van de concerten was € 35, en niet € 25 zoals de rest. Bovendien, en dat beantwoordde onze vraag, viel juist dát concert niet onder het abonnement, en moesten we daar dus apart voor betalen. Uiteindelijk hadden we kaartjes voor alle concerten binnen de serie, inclusief Mozart, én voor het ene concert (tegen bijbetaling van € 35 pp) dat min of meer buiten de serie viel, dat van Jordi Savall.

Aankondiging
Aangekomen bij de Farinier binnen de abdij van Cluny bleek de zaal volledig uitverkocht, maar dat was geen verrassing. Wel een verrassing was dat degene die de oud (Arabische luit) zou spelen, het hele concert op een qanûn (een soort Arabische harp) speelde. Een blik op het programma leerde ons dat de oorspronkelijk aangekondigde musici inmiddels vervangen waren door de Turkse qanûn speler Hakan Güngör en de Griekse percussionist Dimitri Psonis. Savall speelde rabâb (een soort vedel) en lire d'archet (een soort viola da gamba).

Tijdens het concert
Het programma bevatte een mengeling van oosterse en westerse (oude) muziek, o.a. uit Noord-Afrika, Byzantium, Armenië, Frankrijk, Italië, enz. Het was fascinerend te horen hoe de muziek uit de tijd rond of tijdens de middeleeuwen uit de diverse regio's elkaar beïnvloed hebben. Los daarvan was het gewoon erg interessante en mooie muziek, gespeeld door drie virtuozen op hun eigen instrumenten. Het gebeurt niet vaak dat een zo gerenommeerd musicus als Jordi Savall een redelijk geprijsd concert geeft in deze contreien.

2016
Dus, zoals ik al eerder schreef, is "Les Grandes Heures de Cluny" een concertserie die we vanaf nu nóg beter in de gaten gaan houden!

Voor onze eigen website klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten