zaterdag 19 november 2016

De kolibrivlinder

Als we hier in de zomer 's middags in de tuin zitten, vlakbij waar in één van de borders wat lavendel staat, is er rond de lavendel altijd veel activiteit.

Kolibrivlinder in actie
Hommels zijn er vaak druk in de weer, maar een paar weken voordat de hommels bezig zijn met wat hommels doorgaans doen zien we heel vaak insecten die we, voordat we hier kwamen wonen, nog nooit gezien hadden.

Kolibrivlinder
Het ging om beesten die er uitzagen als motten, maar met lichtbruine vleugels met een oranje rand. Het dier hing vaak stil in de lucht voor een takje lavendel, en het leek of hij via een soort rietje wat vocht uit de bloem tot zich nam. En omdat we, niet gehinderd door enige kennis van insecten, gezien hadden dat het beest stil hing door zijn vleugels razendsnel te bewegen, noemden we het een kolibrimot.
Kolibrivlinder in actie
Wikipedia bracht tenslotte uitkomst: het gaat om de kolibrievlinder (Macroglossum stellatarum) een vrij klein beestje met een spanwijdte van ca. 5 cm en een heel lange tong waarmee hij nectar uit de planten zuigt. En pas toen ik wat ging experimenteren met de sluitertijd van de camera lukte het me er uiteindelijk een paar aardige foto's van te schieten.

Voor onze eigen website klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten