zaterdag 26 augustus 2017

Een facelift

Église de la Réconciliation
Taizé heeft twee kerken: de grote Église de la Réconciliation en de kleine Église romane Sainte-Marie-Madeleine. Beiden zijn in gebruik bij de internationale christelijke oecumenische kloostergemeenschap van Taizé. De kleine kerk wordt nauwelijks meer voor kerkdiensten gebruikt; alleen rond oud en nieuw, als er bijna geen mensen in Taizé zijn houden de monniken er een paar diensten.

Église romane Sainte-Marie-Madeleine
Vanwege mij interesse in romaanse architectuur was ik al een aantal malen in de Sainte-Marie-Madeleine geweest. Het probleem van die kerk was tweeledig. Hoewel de kerk niet echt in gebruik is, wordt hij bijna altijd bevolkt door een aantal Taizégangers, die juist die kerk gebruiken om te mediteren. Om die reden is het zeker 's zomers bijna onmogelijk wat foto's van het interieur te maken zonder dat er ook mensen in beeld zijn.

Kerk voor de renovatie (met flits)
Daarnaast had de kerk meer weg van een grafkamer dan van een kerk. De muren waren in een stemmig donkergrijs, tegen zwart aan gepleisterd, en de ramen waren klein en niet bepaald lichtdoorlatend, zodat je er a) zonder flits bijna niet kon fotograferen en b) je er nauwelijks kon rondlopen zonder in het donker je nek te breken over de al dan niet bemande of bevrouwde gebedsbankjes die de Taizégangers rond hadden laten slingeren. Al met al voelde ik me nooit prettig in die kerk.

Kerk na de renovatie (zonder flits)
Toen ik laatst toch nog weer eens de kerk binnen dook was de verrassing dan ook groot; er was stevig gerenoveerd, er stond nieuw meubilair en de muren hadden nu een kleurtje gekregen. In één woord: de kerk was van grafkamer weer getransformeerd tot kerk.
En hoe stond dat ook alweer in de bijbel? “En God zeide: Er zij licht; en er was licht. En God zag, dat het licht goed was, en God maakte scheiding tussen het licht en de duisternis”. Nou, dat heldere idee hadden ze in Taizé ook wel eens wat eerder kunnen krijgen!

Kerk na de renovatie (zonder flits)
Voor onze eigen website klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten