zaterdag 4 november 2017

Met stoom naar de Elzas

Chagny
Een heel enkele keer, ongeveer zo'n 6 x per jaar, is het onmiskenbare geluid van een stoomlocomotief ergens in de buurt van ons huis te horen. En dan hebben we het niet over een smalspoorlocomotiefje, of een kleine rangeerlocomotief, maar over één van de laatste grote sneltreinlocomotieven uit de 241P serie die tot eind 60-er jaren Frankrijk doorkruisten. De trein heeft een vermogen van 4000 pk, en kan 120 km per uur rijden, hoewel de Franse spoorwegen de maximum snelheid tot 100 km/h beperkt hebben.

Tussen Chagny en Beane
De loc heeft als thuisbasis Le Creusot (waar ze ook gebouwd werd bij de firma Schneider) en maakt jaarlijks trips naar o.a. Nevers, Aix-les-Bains, Villars-les-Dombes, Lyon en Dijon, de Loire vallei... Dit jaar stond er een speciale reis op het programma; met de trein van Le Creusot naar Mulhouse, een diner bij kaarslicht in de Cité du Train (één van de grootste musea zo niet hét grootste spoorwegmuseum van Europa), een nacht in en hotel bij het station, en de volgende dag een normaal bezoek aan het museum en de terugreis.

Publiek in Vesoul
We hadden de trein al en paar maal opgewacht staande op een viaduct bij Rully, maar we hadden er nog nooit in gezeten. Tot in september.
Omdat er iets te vieren was hadden we flink in de beurs getast en gingen we met een paar vrienden op pad.

Een jonge toeschouwer
De geur van olie, kolen en stoom, het geluid van de cilinders van de trein en het geluid van de stoomfluit, gecombineerd met fraai nazomerweer wat het uit de ramen hangen om foto's te maken tot een plezier maakte, de stops op diverse stations onderweg om water in te nemen met behulp van de plaatselijke brandweer, het publiek langs de spoorweg en met name op de stations van Chagny en Vesoul, dat alles maakte dit tot een onvergetelijk weekend.

Diner Cité du Train
En niet alleen de rit was perfect georganiseerd (de stoomtrein moest ingepast worden in de normale SNCF dienstregeling). De lunchpakketten die we besteld hadden waren uitstekend van kwaliteit, het diner in het museum was erg goed met plaatselijke specialiteiten, het hotel was perfect geregeld, het museum dat we overigens al kenden is een tweede en derde bezoek méér dan waard, kortom, dit is hopelijk niet de laatste keer dat we een rit met de 241P17 gemaakt hebben.

Een zusje van onze locomotief
Voor onze eigen website klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten