zaterdag 26 mei 2018

Annecy: Carnaval venétien

Annecy
Ik heb in mijn onschuld altijd gedacht dat de datum van carnaval gerelateerd was aan de datum waarop Pasen valt, d.w.z. carnaval begint op een zondag, 7 weken voor Paaszondag, en eindigt drie dagen na carnavalszondag op (vette) dinsdag. De katholieke Nederlanders houden zich blijkbaar aan de kerkelijke kalender, iets waar de overwegend traditioneel katholieke Fransen zich beduidend minder aan gelegen laten liggen.

Bijschrift toevoegen
Op plaatsen in Bourgondië waar carnaval gevierd wordt valt het feest meestal een weekend rond de datum van het "echte" carnaval, en vaak één of enkele weken later. In plaatsen waar carnaval alleen op scholen wordt gevierd wordt carnaval ook wel door de week gevierd. En soms duren de festiviteiten een goede week, zoals in Chalon, vaak binnenshuis overigens met concerten, bals, enz., en met één of twee parades tijdens het weekend. Taferelen zoals je die in het Nederlandse Brabant en Limburg aantreft, waarbij de steden bevolkt lijken door een kolkende massa slempende en brassende zuiderlingen hebben we hier (gelukkig) nog nergens aangetroffen.

Annecy
We kwamen er onlangs achter, dat een aantal Franse steden een soort Venetiaans Carnaval vieren, o.a. in Annecy, een kleine drie uur rijden hier vandaan. En aangezien we de carnavalsoptocht in Chalon na twee keer wel gezien hadden besloten we om ons in te schrijven voor een bustocht naar Annecy. Niet voor zondag 11 februari uiteraard, maar voor zaterdag 23 februari. We waren stom verbaasd over de gigantische drukte daar.

Annecy
Je kon er letterlijk over de hoofden lopen (de binnenstad van Annecy is niet zo geweldig groot), en op allerlei plaatsen poseerden mensen in Venetiaanse kostuums met dito maskers op. Die verklede mensen paradeerden door de massa, en op verzoek stopten ze even, namen hun gewenste pose aan en lieten zich dan van alle kanten fotograferen. Er waren ca. 500 mensen, Zwitsers, Italianen, maar ook veel Fransen die zich zo uitgedost hadden.

Annecy
En hoewel de kostuums erg fraai waren, knapte ik een beetje af op de maskers. Wat een fotosessie van mensen met "echte" gezichten aantrekkelijk maakt is de uitdrukking van het gelaat (als je die kunt vangen tenminste); de maskers tonen uiteraard geen enkele emotie. Dus, hoewel het ondanks de kou een leuke dag was, heb ik het Venetiaanse Carnaval van Annecy na één keer ook wel gezien. Hoewel, als er ooit nog eens een Carnaval van Rio wordt opgevoerd in Annecy, wie weet….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten