zaterdag 5 mei 2018

The show must go on

Biréli Lagrène & FrancisLockwood
Jazz in Trivy is een van de weinige festivals hier in de buurt die geen nieuwsbrief versturen; je moet dus zelf hun website of de aanplakbiljetten in Cluny in de gaten houden. Vorig jaar was er niets van mijn gading bij de concerten, en dit voorjaar was ik heel Jazz in Trivy vergeten. Gelukkig zag ik begin april een affiche tegen een raam geplakt waarin het eerste concert van het seizoen werd aangekondigd: op 20 april zou Biréli Lagrène - gitaar met Francis Lockwood – piano een concert geven onder de titel "Hommage à Didier Lockwood".

The Lockwood Brothers
Ik had Lagrène al een paar maal in Trivy gehoord, o.a. ook met violist Didier Lockwood, dus dat concert leek me wel wat. Alleen, hommage klonk wat vreemd, alsof Didier Lockwood het tijdelijke voor het eeuwige had verwisseld. Dat klopte ook; Lockwood was februari dit jaar aan een hartaanval overleden. Via Google vond ik ook dat Francis Lockwood de broer van Didier was. Kaartjes waren vrij snel on-line besteld, en op 20 april gingen we naar Trivy om Lagrène weer eens te horen.

Francis Lockwood
Toen we in Trivy arriveerden werd de zaak nog raadselachtiger: er lag een flyer waarin voor 20 april een concert werd aangekondigd van Francis en Didier Lockwood – piano resp. viool. Blijkbaar waren de flyers vóór de dood van Didier Lockwood gedrukt, en had de organisatie Lagrène kunnen strikken om Didier te vervangen. Het affiche daarentegen was waarschijnlijk vlak voor de datum van het concert gedrukt.

Francis Lockwood & Thibault François
Toen we eenmaal binnen zaten bleken er nog meer verrassingen in petto te zitten: bij de aankondiging van het concert werd verteld dat ook Lagrène niet aanwezig kon zijn. Die had rond 18h00 opgebeld dat hij ziek was en onmogelijk kon spelen. Net als goede jazzmusici bleek de organisatie over een goed improvisatietalent te beschikken: vóór de pauze zou Francis Lockwood in een korte set soleren, terwijl na de pauze de inderhaast opgetrommelde gitarist Thibault François uit Lyon samen met Lockwood een uitgebreide 2de set zou spelen.

Thibault François
En ere wie ere toekomt: de organisatie was met vlag en wimpel geslaagd voor het examen improvisatie, en, hoewel ik noch Francis Lockwood nog Thibault François kende, en zelfs nog nooit van ze gehoord had, speelden beide heren de sterren van de hemel.

Jean Léchère
Proficiat, Jean Léchère van Jazz in Trivy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten