zaterdag 8 december 2018

Monumentendag

JdP 2018, Musée d'Ochier Cluny
Het derde weekend in september worden hier de Journées du Patrimoine gevierd. Dat is vergelijkbaar met de monumentendag in Nederland. Veel monumenten en musea zijn of gratis toegankelijk, of tegen gereduceerde prijs, en vaak stellen eigenaars die in een "monument" wonen hun huis open voor het publiek tegen een geringe vergoeding.

Trésor de Cluny
Zeker toen we hier pas woonden was dat een mogelijkheid om voor weinig geld een aantal interessante zaken te bezoeken. Maar zoals met veel zaken wordt de spoeling op een gegeven ogenblik wat aan de dunne kant.
In september 2017 werd er een opzienbarende vondst gedaan op het terrein van de abdij van Cluny.
Op het terrein bleek een schat begraven te liggen bestaande uit gouden en zilveren munten geslagen in de eerste helft van de 12de eeuw en een zegelring uit diezelfde periode.

Zegelring (photo Journal de Saône-et-Loire)
Voor deze Journées du Patrimoine was de trésor de Cluny voor twee dagen terug gebracht naar de vindplaats, en was die te bewonderen in het Musée Ochier in Cluny. De belangstelling was dermate groot, dat er (wat zelden gebeurt bij dit museum) rijen stonden bij de deuren. Dus in plaats van voor de zoveelste keer gratis de abdij te bezoeken, sloot ik in arren moede aan achter aan de rij.

Trésor de Cluny

Geen opmerkingen:

Een reactie posten