zaterdag 31 oktober 2009

Virtual reality

Bij een bezoek aan de voormalige abdij van Cluny is het bekijken van een uitstekende 3D film waarin getoond wordt hoe de abdij er uit heeft gezien, een niet te missen deel van de rondleiding. Daarnaast wordt er (waarschijnlijk als onderdeel van de Cluny 2010 viering) naarstig gewerkt aan een andere manier om het gesloopte gedeelte van de abdij te visualiseren.
Men gebruikt daarvoor een soort LCD scherm op een paal, ca. 50 cm breed en 1 m hoog. Het geheel kun je draaien, en dan zie je op het scherm wat je voor je gezien zou hebben als de abdij er nog gestaan had. In het Frans heten ze bornes, wat zoiets als mijlpaal betekent. De eerste staat in het resterende deel van het transept, en heeft een draaicirkel van 360 graden. Het geeft kijkjes in de kerk vanuit het transept.
In het verleden werd de abdij beschermd door vestingmuren, met poorten en torens. Eén van deze torens is de Tour des Fromages, die aan de hoofdstraat van Cluny ligt. Onlangs is boven in deze toren een tweede borne geïnstalleerd. Het is hetzelfde concept. Als je het scherm draait, zie je wat je gezien zou hebben vóór de Franse revolutie.
Het aardige is ook nog, dat als je zo dichtbij het scherm komt dat je door de torenopening de zaterdagmarkt kunt zien, je op het scherm hetzelfde ziet, dus de zaterdagsmarkt en de mensen die daar op dat moment lopen, maar met de “oude” abdij op de achtergrond. Ik vind het een verbluffend staaltje van techniek, en ook deze noviteiten geven een hoop toegevoegde waarde aan een bezoek aan zowel abdij als Tour des Fromages (waarvoor je een apart kaartje nodig hebt). Los van dit 3D scherm is een bezoek aan de toren ook wel de moeite waard. De toegang is in het Bureau de Tourisme, en de houten trappen zijn erg steil. Bovengekomen is er een soort zoldervloer, en de muren op dit stuk zijn voorzien van grote gaten (geen glas) waardoor men een fraai uitzicht heeft over Cluny en de omgeving. En men kan er ongestoord foto’s maken zonder gehinderd te worden door de weerspiegelingen in het glas.

De website van La Tuilerie de Chazelle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten