zaterdag 2 januari 2010

Dat was eens, maar nooit weer! (slot)

Heel in het kort: dit is deel 3 van een stuk over hout hakken in een bos.
Na een lange zomer zouden wij in augustus het hout ophalen, met onze Citroën Picasso en aanhanger. Gelukkig was “ons” stuk bos vlakbij huis, en konden we een oogje in het zeil houden. We kwamen er dan ook al snel achter, dat het kale pad, waarlangs we naar de affouageplek gingen, in augustus al bijna dichtgegroeid was met struikgewas. Toen we dat zagen, zijn we als een haas begonnen het hout uit het bos te halen, waarbij we en passant een boomstronk over het hoofd zagen. Dat resulteerde in een deuk onder aan het chassis van de auto, waardoor het portier niet meer open of dicht kon. Gelukkig stond er een ex-automonteur op de camping, die met behulp van een hamer de deur weer ‘openbaar’ maakte…..
Het hout was aanzienlijk droger en dus lichter geworden, wat het opladen aanzienlijk vergemakkelijkte.
Uiteindelijk hadden we in totaal ruim 18 stère. Dat betekent dus (arbeid niet mee gerekend) rond de € 2 per stère; bij de houtboer betaal je rond de € 50 per stère, maar dan krijg je ze wel aangeleverd in hapklare brokken van 30 cm lang. Het is dus sterk de vraag hoe economisch de affouage is. Dat hangt sterk af van het vakmanschap van de affouageurs. Ik maak een ruwe schatting :
Affuage = € 35. Hout hakken en stapelen - 32 uur met 4 man à € 10 (zwart!) = € 1280. Transport uit bos en stapelen - 15 uur met 2 man à € 10 = € 300. Op maat zagen, stapelen - 10 uur met 2 man à € 10 = € 200. Vergeet benzine, kettingen voor de zaag, beschadiging aan de auto. Totaal : € 1780.
Het kopen van 18 stère à € 50 = € 900. In aanmerking genomen dat het aantal uren redelijk klopt, en dat het zwarte uurloon te laag is, zou het hout zelfs met een uurloon van € 5 nog aan de prijzige kant zijn geweest. Daar nog eens bij opgeteld dat ik nog steeds pijn in mijn schouders heb van het versjouwen van het hout, kun je je afvragen of affouage, op deze manier gedaan door een stel goedwillende amateurs wel de moeite waard is. Voor mij was het in elk geval eens, maar nooit weer!

De website van La Tuilerie de Chazelle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten