zaterdag 26 maart 2011

De paden op, de lanen in!

Als je hier in de buurt rond rijdt, kom je regelmatig borden tegen die naar een parkeerplaats verwijzen, hetzij voor de Voie Verte, hetzij voor de Balade Verte. De eerstgenoemde parkeerplaatsen liggen meestal vlakbij of aan de weg die langs de voormalige spoorweg liep (bv. de D981), de laatsten vindt men ook in dorpen die een flink stuk van de weg afliggen. De Balades Vertes is een netwerk van bewegwijzerde, of met de aanduidingen van de Franse wandelaars associatie aangegeven wandelroutes. Een beschrijving van de routes is beschikbaar in boekvorm (voor een redelijk groot gebied) of in losse A4-tjes per wandeling. Beide zijn verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV’s. De Balades Vertes zijn bijzonder aantrekkelijk. Niet alleen komen ze door heel aardige stadjes en dorpjes, ze lopen ook meestal over bospaden of paden tussen weilanden en wijngaarden door.
De menukaarten die hier in de wintertijd in de diverse restaurants liggen maken duidelijk dat je hier in de bossen ook regelmatig wild kunt tegenkomen. Hertenragout, reerug of wild zwijn zijn geen ongewone gerechten hier in de buurt. En ook hier geldt weer, dat La Tuilerie aan een Balade Verte ligt. Eén van de twee wandelingen die in Cormatin beginnen, komt bijna langs ons hek, de andere komt door het dorp Chazelle.
Zoals gezegd, zijn de wandelingen gemarkeerd, maar daarenboven hebben ze ook allemaal een nummer. De wandelingen die in Cormatin beginnen zijn CO1 en CO2, die in Taizé starten TA1, TA2, enz. Het project en het onderhoud ervan worden deels bekostigd uit de opbrengsten van de taxe de séjour, een toeristenbelasting die wij per hier verblijvende gast aan het eind van het seizoen moeten afdragen. Onze gasten betalen er dus niet alleen (indirect) aan mee, nee, ze plukken er ook de vruchten van!

Omdat deze blog in 3 delen verre van volledig is, verwijs ik voor nog wat meer informatie over toerisme in deze streek graag naar de toeristische pagina van onze eigen website, en naar een speciale blog over toerisme, reisgidsen en activiteiten in deze regio.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten