zaterdag 12 maart 2011

Als ik 2x met mijn fietsbel bel...

De oudgedienden van deze blog weten het inmiddels al wel, maar voor de nieuwkomers is dit misschien iets om eens over na te denken: een fiets- of wandelvakantie in Bourgondië heeft meer te bieden dan wijn en goed eten. Ik heb jarenlang 2 x werkdaags heen en weer gepeddeld tussen Zoetermeer en Den Haag, en toen ik in Frankrijk kwam wonen, was dat één van de dingen die ik al snel miste. Natuurlijk, we arriveerden in september 2005, en voordat we de boel op orde, de gîtes verbouwd en de camping draaiende hadden, was er inmiddels bijna een jaar verstreken. In de tussentijd hield ik mezelf zoet met het op en neer fietsen van ons huis naar Cormatin voor brood en de krant, maar 2 x 3 km is toch niet helemaal hetzelfde als 2 x 16 km. Ter compensatie ging ik vaak boodschappen doen in Cluny, een leuk plaatsje hier zo’n 13 km vandaan. Pas toen het grote werk achter de rug was, kon ik me bezig gaan houden met wat er nou zo aantrekkelijk is aan een vakantie hier in de buurt. Daar kom je al heel snel achter als je folders bij de diverse VVV’s in de buurt haalt. Op een goede dag was het zover; ik stapte op de fiets en reed naar Cluny, waar ze een uitstekend gesorteerde Office de Tourisme hebben, met personeel dat bijzonder behulpzaam is. En omdat ik over de Voie Verte via Taizé en Massilly naar Cluny was gefietst, leek het logisch om ook een paar folders over dit fietspad mee te nemen.
Ik kwam er al snel achter, dat de Voie Verte meer te bieden had dan “alleen” maar fietsen over een stuk geasfalteerde oude spoorweg van zo’n 70 km tussen Givry en Charnay-lès-Mâcon. Bij de VVV’s in de buurt zijn gratis kaarten beschikbaar, waarop aangegeven staat welke lussen of boucles er uitgezet zijn vanaf de Voie Verte. En al deze lussen zijn bewegwijzerd met kleine bordjes.
Ik kwam al snel vlakbij ons huis een paar van die bordjes tegen. Het bleek, dat de romaanse kerken route bijna langs ons huis kwam. De boucles beginnen op een plek langs de Voie Verte waar je makkelijk je auto kwijt kunt. Boucle 10 en 10bis beginnen op het parkeerterrein bij Cormatin-Bois Dernier, maar je kunt uiteraard instappen waar je wilt. Alle boucles hebben een moeilijkheidsgraad lopend van 1 (makkie) tot 4 (buffelen geblazen), een aangegeven afstand, een geschatte tijd (waarbij inbegrepen tijd nodig voor het bezoeken van toeristische attracties onderweg) en ze eindigen waar ze beginnen. Over de diverse boucles de volgende keer meer.

Omdat deze blog in 3 delen verre van volledig is, verwijs ik voor nog wat meer informatie over toerisme in deze streek graag naar de toeristische pagina van onze eigen website, en naar een speciale blog over toerisme, reisgidsen en activiteiten in deze regio.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten