zaterdag 10 november 2012

Bhutan in de Morvan

De Kagyuling tempel in La Boulaye
Al jaren kan de Morvan, en daarmee Bourgondië, zich erop beroemen één van de grootste boeddhistische tempels van Europa te herbergen.
Deze tempel is te vinden in La Boulaye, en trekt naast belijdende boedhisten ook elk jaar een flinke stroom toeristen. De tempel is gesticht door een groep boedhisten die een himalayaanse vorm van deze godsdienst belijdt. De tempel is bijzonder fraai gelegen en harmoniëert wonderlijk met het omringende landschap.
Eén van de bijzondere jaarlijkse attracties is het maken van een mandala, een soort mozaïek van gekleurd zand en ruwweg een halve meter vierkant, waar een paar monniken dagen aan bezig zijn.
In deze blog wordt de achtergrond van deze mandala's belicht.

Het maken van een mandala
Binnenkort kan La Boulaye bogen op nog een Himalayaanse attractie. In het jaar 2000 kocht het Conseil Général (het provinciebestuur) van Saône-et-Loire het Bhutan paviljoen van de wereldtentoonstelling in Hannover voor € 280 000. Sinds de aankoop staat het paviljoen in kisten en kratten opgeslagen in een loods bij Mâcon, in afwachting van een bouwvergunning. De organisatie "Himalaya en Bourgogne" wil in het paviljoen een cultureel centrum inrichten over de Himalaya. Dit paviljoen komt overigens volledig los te staan van de tempel van de 100 Boeddha's Kagyuling. De bouwvergunning is inmiddels gegeven, en waarschijnlijk wordt er nog vóór eind 2012 begonnen met de montage van het gebouw, dat zonder één schroef of spijker werd gebouwd.
"Himalaya en Bourgogne" hoeft alleen nog maar 1,2 miljoen euros bij elkaar te schrafelen om het project te kunnen voltooien.
En als ze dan toch bezig zijn, zou er dan ook een Aziatische toko in gevestigd kunnen worden?
Want daar hebben wij dringend behoefte aan!


Het voorrmalig Expo 2000 paviljoen van Bhutan
Voor onze eigen website klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten