zaterdag 17 november 2012

Paul Vlaanderen en het dr. Kumar mysterie (1)

Dit is de eerste blog in een serie van tien, die wekelijks worden gepubliceerd. Hoewel al even geleden gebeurd, werden de blogs geschreven terwijl de hele operatie plaats vond, vandaar dat in enkele blogs wordt gesproken over bijvoorbeeld "En morgen verwachten we meer te weten ..."

We krijgen regelmatig e-mails binnen van figuren die zich voordoen als huurders, die graag 2 gîtes willen huren voor een periode van bijvoorbeeld 2 maanden. Klinkt aantrekkelijk voor een verhuurder, maar je komt er al snel achter dat het om een scam gaat. Hoe herken je zo'n scam, en wat denken ze ermee te winnen? Herkennen is meestal eenvoudig. Adressen in Sierra Leone of Nigeria en het veelvuldig noemen van "your lovely property" zijn eenvoudige indicaties, en een hoop advertentie-sites zoals gites.nl waarschuwen voor scammers en leggen uit hoe het werkt. Meestal gaat het om periodes die slecht te verhuren zijn, zoals in de winter. Wij zijn dan gesloten, dus ben je er vanaf met een eenvoudig mailtje.
We kregen er onlangs een binnen vanuit India die naar scam rook, en besloten de proef op de som te nemen.

Dr. Manas David Kumar, (Consultant Gastrointestinal Surgeon), Tata Medical Center, 19 MAR (E-W), New Town, Rajarhat, Kolkata 700 186 schreef onlangs:

"Hello, I write to inquire for accommodation in your facility. Can you accommodate us for a 2 weeks' vacation period?
Arrival Date: Saturday 8th September.
Departure Date: Saturday 22nd September.
14 Nights.
We need 2 double rooms or an apartment that can sleep 4 guests. Total number of guests is 4. (2 couples). Let me know if you have availability. Kindly send the total cost. We will make advance payment before we come with secured certified Cheque issued from European Bank. Do you accept Advance payment with cheque?"

We beantwoordden de mail zoals gebruikelijk, met tarieven en hoe er betaald kan worden. Zodra Dr. Kumar € 192.50 opgehoest zou hebben, waren beide gîtes bezet onder zijn naam.

Dr. Kumar antwoordde dat er een nog derde partij in het spel was, een "prepaid logistics agent". Kumar moest deze agent betalen, en die betaling zouden wij dan, na aftrek van de huurprijs, over moeten maken aan deze agent.

Na nog een paar mails bleek dr. Kumar bereid een cheque te sturen van € 4390.60, waarvan wij € 770 (de volledige huurprijs) mochten inhouden onder voorwaarde dat wij het resterende bedrag van € 3620.60 over zouden maken aan de logistics agent.

We zitten nu op de cheque te wachten. Als alles volgens het boekje zou gaan, gaan wij de cheque verzilveren bij onze bank, maken meteen het resterende geld over naar de agent, en komen er dan later achter dat de cheque ongedekt was. De bank boekt het volle bedrag weer af van onze rekening, en wij zijn dan dus een slordige € 3600 armer!

Voor de goede orde: het adres klopt, en in dat ziekenhuis werkt een zekere Dr. Manas Kumar Roy– Consultant Gastrointestinal Surgeon. Het kan zijn, dat onze dr. Manas willens en wetens de naam misbruikt van deze dr. Manas. We hebben het hospitaal geïnformeerd dat iemand hun naam misbruikt, maar daar hebben we nooit een antwoord op ontvangen.

Dat dit soort grapjassen een hele reeks vakantieadressen tegelijkertijd aanschrijven blijkt uit de site van een hotel in Tallinn (Estland), waar Dr. Kumar voor dezelfde periode een vakantie wil bespreken [de melding is blijkbaar door de hoteldirectie inmiddels verwijderd; het hotel bestaat in elk geval nog steeds!]. Het zou me niet verbazen als Dr. Kumar honderden e-mails uitstuurt in de hoop dat één van de slachtoffers gedreven door hebzucht hapt. En dat levert Dr. Kumar dan in één klap een bedrag op waarvoor hij onder normale omstandigheden een héél lange tijd zou moeten werken.We hopen, dat we kunnen nagaan hoe snel de cheque als ongedekt wordt aangemerkt door de bank, zonder dat daar kosten voor ons aan verbonden zijn.

Wordt, hopen we, vervolgd (en dat geldt ook voor Dr. Kumar!).

Voor onze eigen website klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten