zaterdag 1 december 2012

Paul Vlaanderen en het dr. Kumar mysterie (3)

Vanochtend, net voordat we de deur uit wilden gaan om boodschappen te gaan doen, lag er een brief uit Engeland in de brievenbus. We moesten wachten tot we thuis kwamen om te zien of dat inderdaad de langverwachte cheque was... En ja, de zilvervloot was vandaag de haven van Cormatin binnengelopen.
Mijn beste politie- of detective-instincten kwamen opeens boven drijven. De enveloppe werd eerst onderzocht; adres klopte, geen afzender op de achterkant, was al door diverse beambten bevingerd, dus en vingerafdrukje meer of minder, soit. Dus eerst een foto van de enveloppe gemaakt.
Daarna voorzichtig de enveloppe opengemaakt, de cheque, want ja, er zat inderdaad een cheque in, er met gummihandschoenen uitgevist, voor en achterkant (die was ook leeg) bestudeerd, foto van de cheque gemaakt, en daarna weer voorzichtig de cheque in de enveloppe laten zakken. In elk geval is de cheque niet bezoedeld met onze vingerafdrukken!
En nu gaan we plannen wat we precies kunnen doen. Het voordeel van deze cheque is, dat hij komt van een Engelse "firma" die bij een Engelse bank bankiert. De Engelsen zijn a) wat meer cheque minded dan de Nederlanders, en b) het kan zijn dat de Britse politie een apart fraud squad voor dit soort zaken heeft.
De cheque was overigens een cheque uitgeschreven door een bestaande firma, "EE UK Ltd" ter waarde van £ 3800; dat is op dit moment ongeveer € 4728. Dat is dus beduidend meer dan de "beloofde" € 4390.60. Óf onze zwendelaar kan niet goed rekenen, óf de wisselkoersen schommelen extreem de laatste tijd. Maar ook dat kan gecontroleerd worden: een paar dagen geleden was £ 3800 ca. € 4692 waard. Geen echt dramatische schommelingen dus!
Conclusies op dit moment:
De cheque lijkt echt.
Het nummer van de cheque, de sort code en het rekeningnummer boven aan de cheque correspondeert met de nummers onderaan de cheque.
De firma die rekeninghouder is bestaat echt.
De bank is een gerenommeerde bank in Londen.
Er lijken nu op dit moment 2 reële mogelijkheden te zijn (aangenomen dat "EE UK Ltd" niet bij deze scam betrokken is; óf de cheque is gestolen, óf de cheque is vervalst.
Het plan van actie:
1. Dr. Kumar is er inmiddels van verwittigd dat we de cheque ontvangen hebben, en we vragen hem waar we het geld naar toe moeten overmaken.
2. We weten inmiddels dat we dit soort cheques kosteloos in Engeland kunnen verzilveren, zelfs als de cheque vals blijkt te zijn.
3. Het poststempel is dat van een van de grote Londense postsorteercentra.
4. A.s. maandag nemen we contact op met de HSBC bank, "EE UK Ltd" en mogelijk met de Metropolitan Police.

Wordt vervolgd

Voor onze eigen website klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten