zaterdag 9 november 2013

Off-Broadway

Ik heb al eerder een blog geschreven over jazz concerten hier in de buurt, en dan ging het voornamelijk om concerten georganiseerd door Jazz Et Caetera of concerten in de serie Jazz in Trivy.
 
Gadjo Combo
Buiten dit circuit zijn er echter ook nog andere concerten die de moeite waard zijn. Frankrijk heeft een bloeiend jazz leven, met name als het gaat om muziek in de traditie van de Hot Club de France. De al eerder genoemde Biréli Lagrène is al jaren het boegbeeld van dit soort muziek, hoewel die muzikant beduidend meer in zijn mars heeft dan alleen maar een goede Django kloon te zijn.
Onlangs stuitten we voor de tweede keer op de groep Gadjo Combo. Gadjo is een Romani woord dat iemand aanduidt die weliswaar nauwe banden heeft met dit zigeunervolk, maar zelf geen zigeuner is.
Hun muziek is te classificeren als Manouche jazz. We hadden al eens een concert bezocht in de Cellier van de voormalige abdij in Tournus, een schitterende ambiance met uitstekende muziek, en dit keer trad de groep op op de parvis (het "kerkplein") vóór de romaanse kerk van Brancion, een hooggelegen grasveld bij die kerk, waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over de Grosne vallei.
 
Een muzikale zonsondergang
Alweer, een prachtige avond met fraaie zonsondergang, een enthousiaste en geïnspireerde band, een aandachtig publiek en een interessant repertoire stonden garant voor een geslaagd concert. Er werden niet alleen geijkte Hot Club de France successen gespeeld, ze speelden ook een aantal goede eigen composities. Toch vind ik nog steeds hun bijna standaard toegift "Les yeux noirs" (Otsji Tsjornye, Dark Eyes, of Zwarte Ogen) in hún uitvoering een van de spannendste nummers van hun concerten.

De Gadjo Combo treedt regelmatig op in de buurt van La Tuilerie de Chazelle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten