zaterdag 7 december 2013

Festi'Vapeur - Digoin

De kanaalbrug in Digoin (71) - rechts de Loire
 Sinds 2006 wordt er in Chassenard (03), vlakbij Digoin (71) jaarlijks een stoomfeest georganiseerd. Digoin is o.a. bekend vanwege zijn kanaalbrug, waar een "brug" die de Loire overspant het Canal du Centre met het Canal Latéral à la Loire met elkaar verbindt. Hier kruist dus een kanaal een rivier bovengronds. Ons departement is niet erg rijk aan stoom festivteiten, hoewel er in Parc des Combes (Le Creusot), de thuisbasis van de Mistral locomotief (241P17), ook permanent een smalspoor locje rijdt.

Voor groot (?) en klein...
 Het stoomfeest in Chassenard is (volgens eigen zeggen) "le plus gros rassemblement de matériel ancien à vapeur". Of dat ter wereld, in Auvergne, of in Allier is, wordt wijselijk door de organisatie in het midden gelaten. Hoe groot zo iets is op de werldschaal van stoom evenementen staat overigens los van het feit dat het altijd leuk is om je te kunnen vergapen aan werkende locomobielen, rijdende stoomwalsen, stationaire stoommachines, maar ook aan verschillende oude auto's, zoals diverse exemplaren van de Citroën Traction Avant, een Renault Dauphine, een oude Peugeot 403, een Mathis uit 1931... Een overzicht van de stoomdagen in 2007 en 2013 is te vinden in dit Picasa album.

Netjes opgelijnd
Kortom, het zijn twee dagen waar de liefhebber zich kan vergapen aan oude wonderen der techniek, en als het zonnetje dan ook nog schijnt, nou, dan kan zo'n dag toch niet meer stuk?

La Tuilerie de Chazelle is uitstekend geschikt voor zo'n dagtrip!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten