zaterdag 4 januari 2014

Een vergissing van de bank in uw voordeel

Doorgaans heb ik het niet zo op banken. Ze zijn een noodzakelijk kwaad, handig op zijn tijd, maar als een bank iets cadeau geeft, zit er wat mij betreft altijd ergens een addertje onder het gras.

Flamingo kolonie
 Maar goed, dat is een vooroordeel, geboren uit een links verleden, en toen we dan ook een kortingbon ontvingen van Crédit Agricole voor een toeristische attractie ergen in Ain (01) werd die niet weggegooid met ander ongewenst drukwerk, maar op een stapel gelegd voor mogelijk later gebruik.
Het departement Ain maakt deel uit van Rhône-Alpes en ligt van ons uit gezien net aan de andere kant van de Saône, ten zuiden van Mâcon en "onze" Bresse. De Bresse bourgignonne is voornamelijk bekend om zijn kippen, die, net als de grote wijnen in Bourgogne een AOC hebben. De Bresse savoyarde, wat zuidelijker, heeft ook iets met vogels, maar dan van de niet eetbare variant. Midden in dat gebied in Ain (01) ligt temidden van honderden meren en meertjes (La Dombes) het plaatsje Villars-les-Dombes.

Pelikanen
De bon van de bank gaf een korting van 50% op toegang tot een vogelpark in Villars voor de tweede bezoeker, waarbij de eerste bezoeker dan het volle pond betaalt. Het park ligt op zo'n anderhalf uur rijden hier vandaan, en op een mooie nazomerdag togen we richting Ain. We waren er al eerder langs gereden toen we een bedevaartsoord in Ain (Ars-sur-Formans) hadden bezocht, maar het was die dag een nationale feestdag (Maria hemelvaart) en stond er een rij van hier tot gunder voor de ingang van het park. We besloten toen het park het park te laten, en reden terug richting Mâcon voor een bezoek aan een bijzonder fraaie kerk in Saint-André-la-Bâgé.
Toen we aankwamen op een maandag was het parkeerterrein nog lang niet vol en konden we zo doorlopen naar de kassa. We leverden onze bon in, ontvingen de korting en wandelden met onze plattegrond gewapend het park in.

Vale gier - klaar voor de aanval!
 Het park is aangelegd rondom een van de Dombes, een langgerekt meer omgeven door bebost terrein. Her en der staan een aantal volières, sommige toegankelijk via twee deuren gescheiden door een vogelsluis, sommige alleen te bekijken van buitenaf, en op een aantal plaatsen in en langs het meer zijn de vogels vrij of zijn ze alleen gescheiden van het publiek door een laag hek. De eerste "vrije" vogels die we tegenkwamen waren een kolonie flamingo's en een kolonie pelikanen. Ook de steltlopers en weidevogels liepen gewoon vrij rond. De parkietachtigen, kaketoe's en papegaaien zaten in een toegankelijke volière, evenals een aantal roofvogels, waaronder een grote gier. Aan de toegangsdeur hing een bordje dat je niet moest schreeuwen of hollen, en ik begreep in eerste instantie de achtergrond van deze opmerking niet echt. Tot ik bewonderdend naar een grote vale gier stond te kijken, die met zijn vleugels uitgespreid (minstens 2.5 m spanwijdte) op een rots stond. Zo'n beest weegt ongeveer 8 kg en is ca. 1 m hoog, en toen hij dan ook van zijn rots in mijn richting vloog, daarbij rakelings over mijn hoofd scherend en vlak acher me landde, moest ik me dan ook echt vemannen om niet hard weg te rennen....

wasechte kleuren....
Buiten de fraaie collectie vogels die het park herbergt en de natuurlijke ambiance van het geheel bleek het pièce de resistance de vogelshow te zijn die een paar maal per dag werd gehouden. De dieren werden blijkbaar dusdanig gemanipuleerd, dat ze precies op tijd vanaf het meer of vanuit het vomitorium aan kwamen vliegen, landden op het toneel of op het water, en op tijd plaats maakten voor de volgende artisten. Om er een paar te noemen: een aantal pelikanen dat op het meer vóór de toeschouwers en vervolgens op het toneel landde, een maraboe die van het toneel elke keer naar een andere plek bovenaan het amfitheater scheerde vlak over de hoofden van het publikek heen, een zelfde soort vertoning met een groot aantal fraai gekleurde vogels (rode en zwarte ibissen, felgekleurede ara's en andere papegaaiachtigen).

Kroonkraan
Het fraaiste was het aan komen vliegen en landen van een aantal kroonkranen, die een heel bijzondere aanblik tonen zowel bij het aanvliegen als tijdens de landing. Ik heb het doorgaans niet zo op shows met dieren, maar deze voorstelling was bijzonder boeiend, en ik heb me dan ook geen moment verveeld.
Ik zal, de kortingskaart van de bank indachtig, het woord financiële aasgieren (in elk geval een paar dagen) niet meer in de mond nemen!

"Gewone" aasgier
Het Parc des Oiseaux in Villars-les-Dombes ligt een dagtocht verwijderd van La Tuilerie de Chazelle.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten