zaterdag 15 februari 2014

Een oude bekende

Toen we (eindelijk) het kasteel in Germolles bezochten kwamen we een oude bekende tegen. Niet in den lijve weliswaar, en niet in persona, maar toch....

Château - Germolles
Germolles was al een bestaand kasteel toen Filips de Stoute, hertog van Bourgondië, er in 1380 beslag op legde. Hij renoveerde het oorspronkelijke kasteel tot een soort lustslot voor zijn vrouw Margaretha van Vlaanderen. Het is een van de weinige bewaard gebleven residenties van de hertogen van Bourgondië.
Het kasteel heeft toch nog wel iets van zijn middeleeuwse glorie bewaard; de cellier is interessant, de torenresten zijn 13de eeuws en de resten van de twee-verdiepingskapel tonen een mengeling van romaanse en gothische architectuur. Voor meer foto's van het kasteel, klik hier.

Torens en kapel - Germolles
Het 15de eeuwse woongedeelte van het kasteel wordt bewoond door de eigenaars, maar een gedeelte is te bezichtigen als deel van de rondleiding. Er mag weliswaar niet gefotografeerd worden, maar dat maakt de kamers versierd met de initialen van Filips en Margaretha (P en M) niet minder interessant. De opgenomen interieurfoto heb ik gekopiëerd van de website van het kasteel.
Maar waar blijft die oude bekende nou? Het bleek, dat Claus Sluter, hofbeeldhouwer van Filips meegewerkt had aan de renovatie van de residentie. In een grote zaal van het woongedeelte stond een schoorsteen waarin twee gebeeldhouwde kapitelen verwerkt waren die uit de werkplaats van deze van oorsprong Nederlandse beeldhouwer kwamen.

Kapiteel van Claus Sluter - Germolles
Onlangs, na een tijd lang gesloten te zijn geweest, werd de zaal met het praalgraf van Filips in het Paleis van de hertogen in Dijon weer geopend voor het publiek, en werden na een lange afwezigheid de beroemde beweners of pleuranten van Claus Sluter weer in hun nissen in de zijwanden van het praalgraf geplaatst.
Ook voor dit kasteel geldt dat de toegangskaartjes korting geven bij een volgend bezoek aan de volgende kastelen : Berzé-le-Châtel, Brancion, Brandon, Couches, Demigny, Drée, Germolles, La Ferté, Pierreclos, Pierre-de-Bresse en Sully. Ik plak de kaartjes altijd in het foldertje "La Route des Châteaux en Bourgogne du Sud", omdat ik uit ervaring weet dat ik anders de kaartjes van een vorig bezoek nooit meer tevoorschijn kan toveren!

De hertogelijke kapel - Germolles
Germolles ligt ongeveer drie kwartier rijden verwijderd van La Tuilerie de Chazelle, en de weg voert dwars door de wijngaarden van de Chalonnais streek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten