zaterdag 1 maart 2014

Een kaartje met korting, alstublieft

Zoals ik al eerder schreef geeft een oud toegangskaartje van een bepaald kasteel recht op een korting bij een ander kasteel. En aangezien dat ons bij ons vertrek uit Germolles (zie een vorige blog) duidelijk was gemaakt, en we al een hele tijd niet meer in het kasteel van Brancion waren geweest, besloten we daar onze korting te scoren. We hadden moeilijk voor meer verwarring kunnen zorgen in Brancion.

Brancion
De mensen achter de kassa wisten weliswaar dat Brancion meedeed aan een kortingsactie van een aantal kastelen, maar hoe dat dan in zijn werk ging, dat wist niemand. Wij hadden op de borden buiten de kassa al gezien dat de normale prijs € 5 pp was, en dat bepaalde groepen (scholieren, werklozen) voor € 3 pp naar binnen mochten. Na lang delibereren vroegen de twee mensen die de kassa beheerden, of we misschien genoegen wilden nemen met 50 % korting. Nou, daar hadden wij geen probleem mee, en een kwartier na aankomst wandelden we het kasteel binnen.

De logis
Nou klinkt het woord kasteel nogal robuust, en daarbij denk je onwillekeurig aan de grote Engelse kastelen. Niet dat dit kasteel nou zóveel kleiner was, maar er was relatief weinig van over. De donjon staat er nog grotendeels, er zijn nog wat resten van ronde torens, en de beide logis, dat van Beaujeu en van l'An Mil geven een goed idee van hoe groot en massief dit stulpje ooit was. De heren van Brancion lagen nogal eens overhoop met de abt van Cluny, en de ligging van het kasteel is dusdanig dat het uitstekend verdedigbaar was.

Visgraatpatroon
De onderzijden van de muren van het Logis de l'An Mil wijzen erop, dat de opgaande wanden behoorden bij een ouder kasteel. Deze muren hebben op een aantal plaatsen een visgraat patroon, en wijzen derhalve op funderingen van vóór de 11de eeuw. De eerst bekende heer van Brancion was Warulfe I (ca. 875-927), die wordt genoemd in een handvest van de abdij van Cluny uit 926. Dat zou het kasteel, althans de oudste delen ervan tot een preromaans gebouw maken.
Ook als Brancion geen kasteel had gehad dat zeer de moeite waard bleek te zijn (klik hier voor een fotoalbum van het kasteel), is Brancion een heel aardig plaatsje, mooi gelegen boven en uitkijkend over de Grosne vallei. Het heeft een bijzondere romaanse kerk, een middeleeuwse markthal, en de huizen en straatjes zijn een paar jaar terug op de schop genomen door ervaren mensen geassisteerd door een aantal gedetineerden uit een gevangenis hier niet ver vandaan, die tijdens de restauratie een vak leerden en zich konden voorbereiden op een terugkeer in de "vrije" maatschappij.

Het uitzicht vanaf de donjon
De kerk wordt af en toe gebruikt voor concerten, en op het "kerkplein" (een open grasveld met uitzicht over de vallei) worden ook af en toe evenementen georganiseerd.

Ook voor dit kasteel geldt dat de toegangskaartjes korting geven bij een volgend bezoek aan de volgende kastelen : Berzé-le-Châtel, Brancion, Brandon, Couches, Demigny, Drée, Germolles, La Ferté, Pierreclos, Pierre-de-Bresse en Sully. Ik plak de kaartjes altijd in het foldertje "La Route des Châteaux en Bourgogne du Sud", omdat ik uit ervaring weet dat ik anders de kaartjes van een vorig bezoek nooit meer tevoorschijn kan toveren!

Logis en donjon
Hoewel Brancion maar 12 km van La Tuilerie de Chazelle afligt, is het in verband met de soms steile hellingen niet aan te raden om de fiets te nemen. Enkele jaren terug telde de tussensprint naar de "col" bij Brancion mee voor het bergklassement in de Tour de France.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten