zaterdag 1 februari 2014

Het verschil zit soms maar in één letter

In Couches ligt een fraai middeleeuws kasteel dat algemeen aangeduid wordt als het kasteel van Margaretha van Bourgondië. Met de bouw van het kasteel werd begonnen in de 11de eeuw.

Donjon, Chapelle, Tour de Justice - Couches
Toen we dat kasteel recentelijk bezichtigden vertelde de rondleidster, dat er geen enkele aanwijzing is dat Margaretha van Bourgondië (1290-1315), ooit iets met dit kasteel te maken zou hebben gehad.
 Alweer volgens deze gids zou het om een naamsverwarring gaan tussen een kasteel in Conches (Noord Normandië) dat wel iets met deze Margaretha te maken zou hebben gehad, en het kasteel van Couches. Voor wat meer foto's van het kasteel, klik hier.
De eigenaars hebben dat heel pragmatisch opgelost: het kasteel heet nu "Château de Couches dit de Marguerite de Bourgogne", ofwel het kasteel van Couches, ook genaamd dat van Margaretha de Bourgondië. Deze Margaretha werd door haar echtgenoot Lodewijk X (de Woelzieke), de Franse koning gevangen gezet in het Château Gaillard (Normandië), waar ze onder verdachte omstandigheden overleed.

Logis, Chapelle, Tour de Justice - Couches
Volgens Wikipedia gaat ook het verhaal dat Margaretha in het diepste geheim door haar nicht Marie de Couches in het kasteel werd ondergebracht, waar ze pas in 1533 overleed. Dat zou de naam van het kasteel verklaren, maar het verhaal heeft wat mij betreft een hoog Anastasia Romanova gehalte.
In elk geval is het kasteel met zijn middeleeuwse donjon, ronde torens en flamboyant gotische kapel (1460) een bezoek meer dan waard.
Ook voor dit kasteel geldt dat de toegangskaartjes korting geven bij een volgend bezoek aan de volgende kastelen : Berzé-le-Châtel, Brancion, Brandon, Couches, Demigny, Drée, Germolles, La Ferté, Pierreclos, Pierre-de-Bresse en Sully. Ik plak de kaartjes altijd in het foldertje "La Route des Châteaux en Bourgogne du Sud", omdat ik uit ervaring weet dat ik anders de kaartjes van een vorig bezoek nooit meer tevoorschijn kan toveren!

Chapelle
Couches ligt iets meer dan een uur rijden verwijderd van La Tuilerie de Chazelle, en de weg voert deels door de wijngaarden van de Chalonnais streek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten