zaterdag 15 maart 2014

Verkiezingen

De enige echte Tegenpartij
De verkiezingen staan voor de deur. En net als in Nederland, gaat het hier om de gemeenteraadsverkiezingen. Alleen is de hele zaak hier iets anders georganiseerd dan “thuis”. Hier geen tientallen lijsten, van de SP tot de PVV, met als uitschieters partijen als “ Geen Windmolens Rijnwoude”. Hier geen lang vouwblad, waar elke partij een aantal mensen kandideert, en waarvan je er maar één mag aankruisen op straffe van de ongeldigverklaring van je stem. Hoe het hier dan wel werkt? Nou, daar zijn wij ook reuze benieuwd naar!
Alles begint hier met inschrijving in het kiesregister. Zodra je daarin staat, mag je, als buitenlander, kiezen voor de gemeenteraden. We zijn er inmiddels achter gekomen, dat er verschillende regels gelden afhankelijk van de grootte van de gemeente. Onze gemeente telt 503 inwoners, en we vallen dan ook in de categorie minder dan 1000 inwoners.
De zittende burgemeester heeft inmiddels een lijst opgesteld met 15 namen, waarbij hij fungeert als lijsttrekker. Die lijst is volledig apolitiek, voor zover mogelijk in elk geval. In Cormatin geen strijd tussen ultralinks en ultrarechts dus. Er zijn veel gemeenten met maar één lijst, en die is vaak nog niet eens compleet ook. Je vraagt je dan ook in gemoede af wat er dan nog te kiezen valt. Maar dat valt mee. Weliswaar staan er 15 mensen op de lijst, maar als je je niet kunt vinden in een kandidaat, mag je die wegstrepen, en, als je wilt, vervangen door een andere kandidaat.

De (deels) zittende kliek
Die moet dan wel gekozen worden uit een aantal mensen die te kennen hebben gegeven eventueel wel beschikbaar te zijn, maar die niet op een lijst willen figureren. Hun namen zijn te vinden op een stuk papier dat in het stemhokje hangt. Het is, heb ik me laten uitleggen zonder er overigens ook maar één snars van te begrijpen, mogelijk dat de volledige lijst geen meerderheid van 50% + 1 stem haalt, in welk geval er een tweede stemronde volgt. Met twee lijsten kan ik me daar al iets meer bij voorstellen. En gelukkig hebben we in Cormatin inmiddels al een tweede lijst ook, weliswaar met maar slechts 11 kandidaten, en zonder lijsttrekker, maar toch…

De lijst zonder trekker
Na voor de zoveelste keer op het stadhuis navraag te hebben gedaan of we echt wel geregistreerd staan, waarbij we dit keer inzage in de kiezerslijst kregen, is nu het wachten op de propaganda van de twee concurrerende lijsten. De “Tegenpartij” heeft in elk geval transparantie en inspraak hoog in het vaandel staan. Van de “Regeringspartij” kennen we bijna alle kandidaten persoonlijk, en ondanks een onbekend programma zal de keuze voor ons vrij eenvoudig zijn. Maar wie weet: een week vóór de verkiezingen gaan de sluizen open en wordt de agitprop verzonden. Er kan dus nog van alles gebeuren!

In sommige dorpen zijn windmolens een hot item.
Of er echt iets is veranderd in Cormatin, kunt u aan den lijve ondervinden tijdens een verblijf op La Tuilerie de Chazelle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten