zaterdag 19 september 2015

Openluchtconcerten

Saint-Pierre - Mâcon
Openluchtconcerten hebben één groot nadeel: ze zijn nogal weersafhankelijk. Dat realiseerden we ons weer eens toen we naar een concert wilden van het symfonieorkest van Mâcon o.l.v. Eric Geneste op het plein voor de Eglise Saint-Pierre in Mâcon. Het zat ons sowieso niet mee: halverwege de N79 naar Mâcon bleek een vrachtauto met pech stil te staan op een stukje tweebaansweg, zodat het verkeer afwisselend over de open rijstrook langs het obstakel werd geleid.

Brahms
Gelukkig hadden we ruim de tijd genomen, althans dat dachten we. Want toen we eindelijk weer normaal door konden rijden richting Mâcon, bleek daar de normale weg door de stad afgesloten te zijn, en was het ook daar een chaos van zoekende automobilisten. Maar goed, we waren uiteindelijk toch nog op tijd op de plaats delict om op de achterste rij nog een paar vrije stoelen te kunnen arresteren.

Brahms
De musici verzamelden niet in de kerk zoals verwacht, maar elders in de stad, zodat we regelmatig enkele hoornisten, violisten of klarinettisten met instrument in de hand over het plein richting podium zagen drentelen. On-Frans genoeg begon het concert "al" om 21h10 i.p.v. om 21h00 (normaal zou 21h30 geweest zijn), en wel met 3 Hongaarse dansen van Brahms, de nummers 1, 4 en 5. De kerk achter het orkest werd in de schijnwerpers gezet, de muziek was heel plezierig, kortom, het concert begon veelbelovend.

Dvořák
Het vierde en laatste stuk op het programma was het celloconcerto van Dvořák, met als solist Sung-Won Yang. Het eerste van de drie delen was erg mooi, alleen na de laatste noten van dit deel begon het te regenen. De dirigent kondigde, terwijl de musici hun instrumenten in veiligheid brachten aan dat het concert over 10 minuten hervat zou worden, maar aangezien we geen regenkleding bij ons hadden, en het er naar uitzag dat het wel eens langer dan 10 minuten kon gaan duren voor het droog werd, besloten we geen risico te nemen en in elk geval zo droog mogelijk thuis te komen.

Dvořák
Nu we dit orkest een keer gehoord hebben, gaan we binnenkort eens op zoek naar een programmaboekje voor het komende seizoen, want je mag aannemen dat het orkest ook af en toe overdekt optreedt.
Klik hier voor de website van La Tuilerie de Chazelle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten