zaterdag 17 oktober 2015

Speurtocht

Eén van de wandelingen rond Dracy
Op één van onze speurtochten naar romaanse kerken gingen we op zoek naar de voormalige kerk van Dracy-lès-Couches (vlakbij Couches), of de resten daarvan. De gegevens die we hadden:
Dracy-lès-Couches : vieux-cimetière (oostkant): pans de mur, tombes. Kerk is afgebroken en vervangen door een nieuwe kerk, die moet je dus niet hebben.
Via wat research hadden we gevonden, dat één van de uitgezette wandelingen rond Dracy langs die kerk kwam. Ook die wandeling hadden we kunnen traceren via internet, en we hadden zelfs een referentie gevonden naar "Ruines Eglise" op een kaart. Je zou toch zeggen dat het daarna niet zo moeilijk meer zou moeten zijn….

Het bordje
Met behulp van bovenstaande gegevens vonden we in juli 2014 een bordje dat naar "Ruines Eglise 300 m" verwees. We glibberden dat pad af (het had langdurig geregend, en de paden waren veranderd in moddersloten) en op ongeveer 300 m afstand stuiten we op een bosje rechts en op twee paden, waarvan het ene rechtdoor en het andere naar links ging. Gezien de onbegaanbaarheid van de paden besloten we er de brui aan te geven, keken opnieuw goed naar links en naar rechts langs het "pad" op weg naar de auto, en gingen onverrichterzake naar huis toe. We besloten het nog wel eens te proberen als het een tijd niet geregend had.

Weg bordje!
Dat werd uiteindelijk (bijna op de dag af!) een jaar later. Ons departement leed al enkele weken onder een hittegolf, zonder een druppel regen, dus de paden zouden geen probleem meer moeten zijn. Op de plek waar we de eerste keer het bordje met "Ruines Eglise 300 m" hadden gevonden was dat bordje inmiddels verdwenen. De bevestigingsclips zaten er overigens nog wel. Dit keer waren de paden inderdaad goed begaanbaar, zodat we bij het punt op ca. 300 m zowel het pad naar links konden nemen als een (nu droge) slootbedding rechtdoor een stuk af konden lopen.

Het pad ligt links, het bosje met kerkhof en kerk rechts
Voor ons gevoel waren we tot ca. 600 m vanaf het uitganspunt gevorderd. Op de terugweg echter, vlakbij het punt waar het pad naar links begon, lag een stapel stenen. Ik had het idee dat dat weleens alles zou kunnen zijn wat er nog over was van de kerk, maakte een foto en was al weer klaar om terug naar de auto te gaan. Mijn betere helft echter heeft (gelukkig) meer geduld, en zij klauterde een kleine verhoging op die achter "mijn" berg stenen lag. Al heel snel hoorde ik de kreet "gevonden!".

Grafsteen
Ik vond haar bij enkele grafstenen die her en der helemaal overgroeid toch nog als zodanig te herkennen waren. Vanaf "mijn" stapel stenen bleek in oost-west richting een stuk fundering te liggen, waarop hier en daar nog een stukje muur stond. En zo vonden we dus, na een hele hoop moeite, de resten van een kerk. Of dat nou echt de moeite waard was? De picknick die we na het vinden van deze kerk hielden was dat in elk geval wel!

Een stukje kerkmuur
Klik hier voor de website van La Tuilerie de Chazelle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten