zaterdag 31 oktober 2015

Les Grandes Heures de Cluny

Programma
Zoals genoemd in een eerdere aflevering van deze blog worden er 's zomers in het kader van een wijnfestival dat zich afspeelt door heel Bourgogne heen (Festival Musical des Grand Crus de Bourgogne) in Cluny ook een serie concerten gegeven onder de naam Les Grandes Heures de Cluny.
De diverse concerten worden gegeven in de kruisgang, de tuinen en de graanschuur van de voormalige abdij en in de Saint-Marcel in Cluny.

Farinier - interieur
De graanschuur of farinier is een van de voormalige abdijgebouwen waar tegenwoordig o.a. acht zuilen met prachtige gebeeldhouwde kapitelen opgesteld staan rond een marmeren altaar, allemaal afkomstig uit de oude abdijkerk.
Wij hadden kaartjes besteld voor Edgar Moreau, cellist en winnaar van de Victoire de la Musique (als veelbelovend solist in 2013 en als solist van het jaar in 2015) die een recital zou geven met de derde en zesde suite van Bach en een sonate van Ligeti.

Onze plaatsen
Bij aankomst liepen we opnieuw de president van het festival en zijn vrouw tegen het lijf, en opnieuw waren er twee stoelen, dit keer op de derde rij, voor ons gereserveerd.
Over het concert waren de meningen verdeeld; mijn betere helft vond het tempo waarin hij Bach speelde veel te hoog en ze vond dat de tempowisselingen binnen een deel van een suite te vrij waren, te jazzy eigenlijk.

Edgar Moreau
Ik vond het daarentegen een uitstekend concert, waarbij de muzikant inderdaad veel sneller speelde dan wat ik gewend was van mijn CD van Fournier. Ik vond dat echter niet storend. Dit was zo ongeveer het laatste concert van het seizoen 2015 dat wij bijwoonden; we kijken nu alweer uit naar de programmaboekjes van de diverse concertzalen voor 1915-1916 en festivals voor 1916.

Edgar Moreau
Klik hier voor de website van La Tuilerie de Chazelle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten