zaterdag 14 november 2015

Even bij de concurrentie kijken

We krijgen hier nogal veel mensen die speciaal voor Taizé komen, en daardoor vergeet je wel eens dat er ook nog andere religies bestaan dan de Christelijke.

Paldenshangpa La Boulaye
Eén van de dingen die al heel lang op ons lijstje stond was om eens een dienst bij te wonen in de Tibetaans Boeddhistische tempel in La Boulaye.
De tempel is op zichzelf al een plaatje; zo'n kleurrijk gebouw zie je niet vaak in deze omgeving. Het steekt enigszins vreemd af tegen het Bourgondische heuvellandschap. Het is een van onze favoriete toeristische uitstapjes 's zomers; de galerij die boven langs de tempelruimte loopt is tegen betaling te bezichtigen, en dat is best de moeite waard.

De slagwerksectie
Dagelijks worden er om 9h00 en om 18h00 gebedsdiensten gehouden. 's Ochtends is een beetje vroeg voor ons (het is ook nog eens 5 kwartier rijden), maar 's avonds een dienst bijwonen is best te doen.
De dienst begon nogal on-Frans om 18h00 precies. De tempel was weliswaar niet vol, maar er waren toch aardig wat mensen aanwezig; mijn schatting is dat er ongeveer 25 % toeristen aanwezig waren.

Het altaar
De rest waren of praktizerende boeddhisten of mensen die een stage bij de tempel liepen. Het grootste deel van de dienst bestond uit het nogal monotone opdreunen van de mantra's, halverwege even afgebroken voor een stilteperiode, en op gezette tijden begeleid door een paar bekkens en een hangende trom, waarbij een man die niet bij de drie monniken zat op een shankha of conch (Turbinella pyrum) blies.
Interieur
Het was een aparte ervaring, en zeker de moeite waard voor wie zoiets alleen maar uit speelfilms kent. Ik denk dat de gemiddelde boeddhist hetzelfde zou zeggen over een dienst in Taizé….

Gebedenboek: geen ondertitels
Klik hier voor de website van La Tuilerie de Chazelle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten